Hoge onderscheiding voor chirurg LUMC

J.ob Kievit.

J.ob Kievit.© Publiciteitsfoto Arno Massee

Wilfred Simons
Leiden

Hoogleraar Jacob Kievit van het LUMC is bij zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Kievit was chirurg, gespecialiseerd in aandoeningen in het hoofd-halsgebied.

Hij begon zijn carrière in 1985 met het opzetten van een afdeling Medische Besliskunde, een vak waarin hij in 1997 werd benoemd tot hoogleraar. Daarnaast werkte hij als hoofd van de sectie Endocriene en Hoofd-halschirurgie. Hij ontwikkelde zich daar tot specialist in de vaat- en transplantatiechirurgie en orgaandonatie.

In 2012 zette de Raad van Bestuur van het LUMC zijn leerstoel Medische Besliskunde om in een leerstoel Kwaliteit van Zorg. Daarnaast was hij erg actief in de European Society for Medical Decision Making.

Kievit had een landelijke functie als chirurg voor patiënten met zeer moeilijke aandoeningen in het hoofd-halsgebied. Bijna tot aan zijn pensioen opereerde hij patiënten met schildklier- en bijschildklieraandoeningen. Volgens de Leidse wethouder Robert Strijk, die hem de versierselen opspeldde, ’stond Kievit pal voor de belangen van de patiënt in alles, een echte dokter, met hart en aandacht voor de mens’.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.