Politie stuit op lading gestolen fietsen uit omgeving Leiden

Danja Koeleman
LeidenOegstgeestZoeterwoude -

De politie is in een onderzoek naar aangetroffen fietsen gestuit op meer fietsen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn.

Van een aantal is dat al vastgesteld. Twee verdachten werden zaterdag 22 augustus aangehouden na een melding van een mogelijke fietsdiefstal. Door een alerte getuige kon de politie later meerdere fietsen terugbrengen naar hun eigenaren.

Die zaterdag omstreeks 03.20 uur werd gemeld dat op de Admiraal de Ruyterlaan in Oegstgeest een jongen een fiets in een witte bestelbus aan het laden was. Terwijl agenten naar de locatie reden, zagen ze op de Wassenaarseweg vanuit de richting van Oegstgeest een witte bus rijden. De twee inzittenden, een 20-jarige man zonder vaste woonplaats en een 28-jarige man uit Zoeterwoude, werden gecontroleerd, evenals hun bus. Omdat in het voertuig twee fietsen stonden die volgens de verdachten gestolen waren, werden de twee mannen aangehouden. De politie heeft echter geen aangiftes kunnen terugvinden. De bus werd in beslag genomen voor verder onderzoek.

Meer gestolen fietsen

Behalve de twee fietsen werden in de bus meer goederen en documenten aangetroffen die wezen op activiteiten rondom fietsendiefstal. De politie ontdekte een lijst met kopers die via een site een fiets hadden gekocht. De meeste fietsen bleken echter ook gestolen te zijn en geleverd door de 28-jarige verdachte. In het bedrijf van deze verdachte werd een doorzoeking gedaan. Daar werden elf fietsen aangetroffen. Van tien fietsen ontbrak het slot. Vier fietsen konden vanwege een aangifte van diefstal terug naar hun eigenaren. Ook in de tuin van de verdachte werden nog 49 fietsen gevonden waarvan er drie in ieder geval van diefstal afkomstig zijn. De politie doet verder onderzoek naar de herkomst van de overige fietsen. Volgens de verdachte reed hij voornamelijk in Leiderdorp, Leiden (Noord) en Oegstgeest rond met zijn witte bus.

Heling

De politie wijst nogmaals op het belang van het doen van aangifte van diefstal. Een aantal fietsen kon worden teruggebracht naar de eigenaren, maar van een groot aantal kan nog niet worden vastgesteld of ze inderdaad van diefstal afkomstig zijn omdat een aangifte ontbreekt. Regelmatig komt het voor dat gestolen fietsen ook doorverkocht worden via internet. De politie wijst erop dat heling via internet strafbaar is. Met enige regelmaat worden verdachten van heling dan ook vervolgd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.