Wassenaarder roeit de Atlantische Oceaan over

Wassenaarder roeit de Atlantische Oceaan over
© eigen foto
La Gomera

IJs en weder dienende vertrekt Wassenaarder Mark Slats woensdag dan echt in zijn roeiboot Peanuts voor een barre tocht van 3000 mijlen over de Atlantische Oceaan.

Met een dag vertraging, vanwege hoge golven en harde wind, begint woensdag vanuit de haven van het Spaanse eiland La Gomera de Atlantic Challenge, een roeitocht met 28 deelnemers die non-stop over de oceaan naar Antigua reizen. Daar verwachten ze eind januari, begin februari aan te komen. „Ik heb er zo’n zin in en ga echt knallen”, vertelt een opgewonden Slats vanaf de haven van het eiland La Gomera.

De Wassenaarse aannemer is de eerste Nederlander ooit die deze uitdaging aangaat. „Ik heb gewoon een adrenalineverslaving. Ik zag tijdens een van mijn zeiltochten een roeiboot gaan in een eerdere challenge en sindsdien wil ik dat gewoon ook”, geeft hij als uitleg. „Zo’n man alleen op zee in strijd met de elementen. Dat trok me gewoon aan.”

De geboren avonturier is er dan ook helemaal van overtuigd dat hij het record gaat vestigen en na ongeveer 45 dagen weer voet aan wal zal zetten.

Ongemakken

Voor zijn roeitrip moest de sportieve Wassenaarder toch weer een extra tandje bijzetten in trainen. „Mijn motto is: stop met dromen maar doe het gewoon, dan is alles mogelijk. Ik heb de afgelopen maanden extreem veel getraind en weet dat ik er helemaal fit voor ben. Ik zie dan ook niet op tegen de lange uren roeien. Wat ik vrees zijn de kleine ongemakken. Een zweer op mijn bil bijvoorbeeld.”

De boot, Peanuts, is helemaal klaar voor vertrek. „Ik heb deze naam gegeven omdat het uiteraard peanuts is zo’n tochtje over de Atlantische Oceaan”, grapt Slats.

De Wassenaarder zal in de komende dagen een strak schema volgen. „Ik roei 18 uur achter elkaar en slaap er dan 6. Tussendoor zijn er kleine pauzes voor dingen als tandenpoetsen. Ik moet me echt aan dat schema houden zodat ik in mijn ritme blijf. Dan is er verder niets aan de hand.”

Voor Slats was het goede doel uitzoeken om geld voor in te zamelen tijdens de tocht niet moeilijk. „Mijn moeder heeft nooit gerookt, en een super gezonde levensstijl, maar kreeg wel longkanker. Ik wil zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar deze ziekte.”

Voor Mark zal de tocht heftig beginnen. „Er staan hoge golven. Maar ik denk dat ik met mijn ervaring daar wel mee overweg kan.”

Meer nieuws uit Leiden