Ruim baan voor stadsflora en -fauna op Bio Science Park

Luchtfoto van het Bio Science Park.

Luchtfoto van het Bio Science Park.© archieffoto hielco kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het Leidse Bio Science Park (BSP) wordt groener en rijker aan vogels en insecten. Een werkgroep die voor dat doel is ingesteld, heeft voorstellen gemaakt voor bijvoorbeeld ecologische oevers van sloten en waterpartijen. Ook de grasperken die hier en daar zijn aangelegd, krijgen een natuurlijke begroeiing.

Tien Leidse milieu-organisaties stonden aan de basis van de beoogde vergroening. Zij presenteerden, met GroenLinks als steun in de rug, begin dit jaar een manifest om de natuur meer kans te bieden op het bedrijventerrein tussen Wassenaarseweg en Plesmanlaan. Twee onderdelen daaruit gaan over het vormen van bijenlinten en het plaatsen van ooievaarsnesten. De uit het manifest voortgekomen werkgroep, die nu nog een heel algemeen conceptplan heeft opgesteld, bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente, ondernemingen, universiteit en milieu-organisaties. Zij gaan een concreet plan uitwerken waarvoor ook kenners worden ingehuurd en dat ook gaat gelden voor het Oegstgeestse deel van het BSP. Daarmee heeft Oegstgeest inmiddels ingestemd.

De plannen gaan niet alleen op voor grond en gebouwen die eigendom zijn van de gemeenten, maar vooral ook om de terreinen van bedrijven. En het gaat niet alleen om bestaande stukken BSP, maar eveneens om de nieuwbouwplannen die op stapel staan. Daarbij moeten groen en duurzaamheid een voorname plek krijgen. Het eindplan is naar verwachting komend voorjaar klaar.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.