Kamernood is terug in Leiden

Kamernood is terug in Leiden
Leiden

De kamernood in Leiden keert terug. Volgens studentenhuisvester Duwo zijn er minimaal 2000 extra studentenkamers nodig, en mogelijk zelfs 2500.

Nog geen twee jaar geleden leek evenwicht op de kamermarkt in zicht. De oplevering van de bouwprojecten Leidse Schans en Langebrug voegden in één klap ruim 860 studentenkamers aan de voorraad toe. En door de invoering van het leenstelsel zouden studenten minder, of later, op kamers gaan, was de verwachting. De nood leek voorbij.

Hoe anders is het nu. De in oktober voltooide Apollo-monitor, waarin overheid, universiteiten en de dertien studentenhuisvesters in Nederland samenwerken, voorspelt voor Leiden ’een serieuze druk’. De vraag naar woonruimte neemt toe door de groei van de Universiteit en de Hogeschool Leiden en door de komst van buitenlandse studenten.

Gebouwd moet er dus worden, zegt Pluijm. Maar waar? Een complex zoals aan de Langebrug zou voor Duwo nu onbetaalbaar zijn, vermoedt Pluijm. ,,De grondprijzen in het centrum zijn te hoog voor een sociale kamerhuur van 400 euro per maand.’’ Hij heeft nog wel bouwlocaties in Leiden op het oog, ’maar niet in het centrum’.

Prijzen voor studentenkamers op de particuliere kamermarkt stijgen naar records. Een zolderkamer van acht vierkante meter in de Haarlemmerstraat, met gedeelde badkamer en keuken, ’doet’ nu 350 euro.

Meer nieuws uit Leiden