Hockeyers LOHC op de valreep opgestaan

LOHC’er Menne van Willigenburg buitelt over de uitblinkende doelman van IJsseloever heen.

LOHC’er Menne van Willigenburg buitelt over de uitblinkende doelman van IJsseloever heen.© Foto Taco van der Eb

Tom Mentink
IJsselstein

Met tranen in de ogen blijven de hockeyers van LOHC behouden voor de overgangsklasse. Handhaving zou vooraf een koud kunstje moeten worden. Na de 1-3 overwinning van vorige week bij IJsseloever, de nummer twee uit de eerste klasse, hebben de Oegstgeestenaren de beste papieren.

Toch gaat het nog bijna mis voor de club die volgend seizoen honderd jaar bestaat. Zaterdag verliest de formatie van de vertrekkende trainer Craig Sieben in Oegstgeest via shoot-outs, nadat Vincent van Nimwegen in de slotfase nog de gelijkmaker (1-1) binnenschiet. De teleurstelling is groot, want LOHC zou het op eigen veld wel even afmaken.

In het Utrechtse IJsselstein is de nummer tien uit de overgangsklasse zondag opnieuw het spoor bijster. De bezoekers halen hun niveau niet en bij de normaal gesproken zo gevaarlijke strafcorner gaat het iedere keer wat mis. Wordt de bal niet verkeerd aangegeven, dan wordt de bal wel verkeerd gestopt.

Afgrond

Van de 1-0 achterstand in de eerste helft komt LOHC na de pauze terug via de gelijkmaker van Quinten Mank. Als de mannen van Sieben dan opnieuw achter komen (2-1), staat het team aan de rand van de afgrond.

Bij degradatie zouden de gevolgen rampzalig zijn, zo geeft aanvoerder Bart Gijsbers toe. ,,Dan zouden er misschien wel wat spelers zijn vertrokken, ondanks dat zij tijdens de winterstop hebben gezegd te zullen blijven. Sommige jongens wonen in Amsterdam. Ze komen niet voor de eerste klasse naar Oegstgeest. Dan gaan ze liever naar het Amsterdamse Bos, spelen bij een club als Hurley.’’

Het doemscenario wordt uiteindelijk geen werkelijkheid, al duurt het heel lang totdat de gelijkmaker valt. Van Nimwegen mist bij een 2-1 achterstand een strafbal en meerdere strafcorners worden gemist. In de slotseconden slaat LOHC dan toch toe uit een uitspeelcorner: Bob van Brussel sleept zijn team naar de shoot-outs: 2-2.

In de serie van vijf gaan de Oegstgeestse mannen veel beter met de spanning om dan een dag eerder. Derk Hoek behoedt uiteindelijk zijn ploeg voor degradatie via een benutte strafbal, voortgekomen uit een overtreding tijdens de shoot-out.

Voor een aantal meegekomen fans van LOHC geeft de zinderende apotheose iets te veel spanning. ,,Ik heb werkelijk een paar tranen in mijn ogen staan’’, zegt een supporter. ,,We zullen het de volgende keer niet meer zo spannend maken. Volgend seizoen geen play-outs’’, belooft Gijsbers aan de fans.

Afhankelijk

Of de aanvoerder aan die belofte kan voldoen, is afhankelijk van hoe de ploeg er volgend seizoen uitziet. Door het vertrek van Vincent van Nimwegen (stopt), Benjamin van der Klundert (stopt) en doelman Jorg van Waardhuizen moet er versterking komen. Gijsbers: ,,Het helpt wel mee dat we nu overgangsklasse blijven spelen. Er hebben zich al spelers aangemeld.’’

Ook trainer Craig Sieben neemt afscheid na drie seizoenen. Zijn opvolger is nog niet zeker, maar de geruchten gaan dat LOHC dicht bij een akkoord is met Franklin Dikmoet. De ervaren coach, in het verleden onder andere actief als assistent-bondscoach van de Oranjevrouwen, heeft zijn handen vrij na een periode van een half jaar bij de mannen van derdeklasser Westland. De nieuwe coach in Oegstgeest krijgt de taak om van LOHC een stabiele overgangsklasser te maken.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.