Scouting neemt Kagerplassen over

Scouting neemt Kagerplassen over
Warmond

Ruim veertienhonderd waterscouts hebben de polders, eilanden en waterwegen van de Kagerplassen ’ingenomen’. De jaarlijkse Kaagcup begon vrijdag. Daarvoor kwamen uit heel Zuid-Holland en delen van Noord-Holland honderden zeilboten naar de Kagerplassen in Warmond.

Het is het grootste jaarlijkse evenement voor waterscouts in Nederland. „Alleen het Nationale Waterkamp dat één keer in de vier jaar wordt gehouden is groter”, weet Martijn Balkenende, woordvoerder van de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden.

Een gigantische logistieke operatie moet het zijn. „Nou, dat valt mee”, legt Balkende uit. „Als organisator moet je wel het een en ander regelen, maar eigenlijk doen de scouts het meeste werk. Daar zijn ze hartstikke goed in.”

Scouting neemt Kagerplassen over

De tieners regelen bijvoorbeeld zelf waar ze slapen; bij een boer op het land of op een schip dat voor anker ligt. Daarnaast slaan velen hun kamp op op het Boterhuiseiland - omgedoopt tot ’scoutingeiland’ - tegenover de Zijldijk.

„En ze zorgen er ook voor dat hun boot op de Kaag aankomt en dat is best een klus”, weet Balkenende. „Sommigen komen ten zuiden van Rotterdam vandaan en dat is meer dan een dag varen. Die zijn dus woensdag al vertrokken.”

Hoe ze het doen, doen ze het, is het credo. Zolang ze maar uiterlijk op Hemelvaartsdag Warmond binnen kwamen varen.

Scouting neemt Kagerplassen over

Vier categorieën

De veertienhonderd deelnemers hadden vrijdag de kwalificatiewedstrijden voor de Kaagcup.

De driehonderd boten werden verdeeld over vier categorieën: drie klassen van jong naar oud en de laatste discipline voor de waaghalzen die met een andere en vooral moeilijker te bevaren vaartuig de Kaag op gaan.

Vervolgens werd zaterdag voor de medailles geracet. Zondag vaart iedereen naar huis.

Scouting neemt Kagerplassen over

Zo gaat het elk jaar, constateert Balkenende tevreden. „Al sinds 1976. De wedstrijden zijn ontstaan doordat lokale scoutinggroepen hier kwamen racen. Uiteindelijk is het evenement steeds groter geworden en nooit meer weggegaan. De Kaag is er perfect voor. De Braassem is bijvoorbeeld één grote plas, hier heb je eilanden waardoor het veel uitdagender is.”

De organisator is er klaar voor en heeft er zin in.

„De weersvoorspellingen zijn steeds beter geworden. Eerst zou er maximaal windkracht twee staan - dat is te weinig voor onze zeilboten. Gelukkig lijkt het nu kracht drie of vier te worden - dat is perfect. Dus we zitten goed. Pas bij windkracht zes wordt het lastig om te zeilen.”

Meer nieuws uit Leiden