Verdachte Leiderdorper Mohamed M. wil Noah meenemen naar Frankrijk

© Archieffoto ANP

Annet van Aarsen
AMSTERDAM

Leiderdorper Mohamed M., de man die ervan wordt verdacht dat hij op 30 oktober 2013 zijn hoogzwangere ex-partner Nalini Bhoelai in een flatgebouw aan de Raaphorst in Leiderdorp om het leven heeft gebracht, is bezig met het opbouwen van een heel nieuw leven.

„Per 1 juni heb ik een nieuwe baan”, zegt hij maandag tegen de rechters van het Amsterdamse hof. „Ik ga in Frankrijk wonen.” En als ze hem de vraag stellen waar Noah dan moet blijven, de inmiddels 9-jarige zoon van Nalini en M.: „Hij gaat mee. Ik ben zijn vader. Ik zou niet weten waar Noah anders zou moeten zijn.”

Verder vertelt M., die in 2014 door de rechtbank in Haarlem werd veroordeeld tot zeven jaar vanwege de dood van Nalini Bhoelai en haar ongeboren dochtertje, dat hij bijna gescheiden is van zijn huidige vrouw. En dat hij inmiddels een nieuwe partner heeft, die zwanger is. „ Ik heb een hondje geadopteerd met drie poten. En sinds kort ook zes kittens in huis. Dat geeft mij rust”, vult hij verder aan.

Twee dagen

Bij het Amsterdamse gerechtshof is maandag het hoger beroep van de strafzaak tegen M. herstart. Twee dagen zijn ervoor uitgetrokken. Vorig jaar januari was er ook al een zitting waar het openbaar ministerie zestien jaar gevangenis eiste voor dubbele doodslag. M. kwam toen ineens met een heel andere verklaring over waar hij de ochtend van de door van Nalini was.

Eerder zei hij dat hij haar in het trappenhuis van het flatgebouw zwaar gewond had gevonden en dat hij had geprobeerd haar te reanimeren. Toen hij iemand de trap af hoorde komen, was hij in paniek gevlucht. In hoger beroep zei hij - nu ruim een jaar geleden - dat hij niet in het trappenhuis was geweest. Het hof deed toen geen uitspraak, maar gelaste aanvullend onderzoek.

Beelden verkeerscamera’s

M. blijft maandag bij zijn latere verklaring dat hij Nalini niet bij haar appartement aan de Raaphorst heeft gezien. Wel is duidelijk dat hij haar die ochtend volgde, toen zij door Leiden reed. De advocaat-generaal laat de beelden van verkeerscamera’s zien, onder andere bij de Stationstunnel en onder het spoor bij de Rijnsburgerweg.

Voor Mala Daman-Lalta, de moeder van Nalini, is het een grote schok. Ze ziet ineens haar dochter terug in een blauwe Nissan, haar gezicht heel duidelijk herkenbaar, en ook de rode sjaal die de Leiderdorpse droeg. Twee auto’s daarachter zit M. in een Ford Focus.

De advocaat-generaal wijst er op dat Nalini kennelijk door had dat ze werd achtervolgd. Dat is te zien op beelden, waar ze bij een verkeerslicht wacht op groen. „Ze kijkt herhaaldelijk in haar spiegel.”

Slachtoffer-rol

M. neemt vooral een slachtoffer-rol aan. Hij zegt dat de politie en het openbaar ministerie uitblinken in etnisch profileren en hij heeft geen zin om vragen van de advocaat-generaal te beantwoorden. „Het openbaar ministerie heeft laten zien dat het niet geïnteresseerd is in de waarheid.

Maandagmiddag spreekt de moeder van Nalini haar slachtofferverklaring uit. Ze wordt gefilmd voor het nieuwe RTL-programma Spreekrecht. Dinsdag volgen het requisitoir van de advocaat-generaal en het verweer van de advocaat van M.

Overigens blijkt ook dat M. donderdag opnieuw bij de rechtbank moet zijn, voor twee afspraken: voor het hoger beroep in een bedreigingszaak, waarvoor hij in eerste aanleg werd vrijgesproken. En bij de kinderrechter, vanwege een mogelijke uithuisplaatsing van Noah. „Er wordt op mij gejaagd”, zegt M.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.