Wind blaast met Luchterduinen steviger uit zee

Het windmolenpark Eneco Luchterduinen is niet alleen eerder opgeleverd de bouw bleef ook nog eens binnen budget. Foto Sicco van Grieken

Het windmolenpark Eneco Luchterduinen is niet alleen eerder opgeleverd de bouw bleef ook nog eens binnen budget. Foto Sicco van Grieken

Peter van der Hulst
Noordwijk/Zandvoort/IJmuiden

Eneco had een mooie dag uitgekozen voor de officiële opening van het windmolenpark Luchterduinen op 23 kilometer van de kust van Noordwijk en Zandvoort. Een stevige bries op zee zorgde er voor dat 43 windmolens maandag volop in bedrijf waren. En dat werd in IJmuiden gevierd met het aanbreken van een vat sake. Een Japanse traditie - Kagami Biraki - om de rol van mede-eigenaar Mitsubishi Corporation te onderstrepen.

De feestelijke toast op Luchterduinen heeft even op zich laten wachten, want feitelijk draaide het park begin juli al op volle kracht. Na het windpark bij Egmond aan Zee en het Prinses Amaliawindpark bij IJmuiden is dit het derde park voor de Nederlandse kust. De capaciteit van de windenergie op zee is daarmee in één keer met 56 procent vergroot. Gaan de plannen van de regering voor de bouw van grote windparken voor kust van Borssele, Zuid- en Noord-Holland door, dan stijgt het aandeel windenergie nog veel verder.

De bouw van Luchterduinen is een investering van 450 miljoen euro. De overheid staat garant voor een subsidie op de energieprijs. Een bedrag dat in de komende vijftien jaar kan oplopen tot maximaal 989 miljoen euro.

Ruben Dijkstra, directeur offshore wind van Eneco, toonde zich bij de opening een tevreden man. Niet alleen bleven de bouwkosten binnen budget, de oplevering van het project vond ook nog eens sneller plaats. ,,Daardoor konden we eerder produceren.’’ Door alle apparatuur al uitvoerig te testen bij turbineleverancier MHI Vestas kon veel tijd en daarmee veel geld worden bespaard bij de installatie op zee.

Kabels

De bouw van Luchterduinen begon vorig jaar met de fundering - een bed van steen - waarna vanaf 1 juli de eerste palen met behulp van het speciale werkschip Aeolus zijn geheid. Ongeveer gelijktijdig zijn de kabels tussen de verschillende masten aangelegd. In april van dit jaar kwam de Aeolus opnieuw in actie bij het plaatsen van de turbines.

In juli draaide het park op volle kracht. Kees-Jan Rameau, lid van de raad van bestuur van Eneco, gebruikte het werkschip als voorbeeld voor de ontwikkelingen die de winning van windenergie op zee heeft doorgemaakt. Tot voor kort werd vooral gebruik gemaakt van apparatuur uit de offshore industrie. ,,De Aeolus is volledig ontworpen voor de bouw van windparken op zee. Dit is nu een volwassen tak van sport geworden’’, aldus Rameau.

150.000

De grenzen zijn volgens Dijkstra en Rameau nog lang niet bereikt. De turbines van Luchterduinen leveren nog drie Megawatt stroom - in totaal voorziet het park 150.000 huishoudens van stroom - maar op de markt worden al molens van acht Megawatt aangeboden, terwijl motoren van negen Megawatt zich ook al aandienen. De masten zijn er tegen bestand. De Nederlandse leverancier Sif Roermond werkt aan de ontwikkeling van XXL-funderingspalen.

Eneco kijkt daarom al vooruit naar de verlening van de vergunning voor de toekomstige windparken op zee. Om de enorme concurrentie uit binnen- en buitenland het hoofd te kunnen bieden, voert de energieleverancier gesprekken over samenwerking.

Dijkstra en Rameau willen nog geen namen noemen, maar niet uit te sluiten valt dat het gaat om strategische allianties met specialistische bouwbedrijven - Van Oord is eigenaar van de Aeolus - en leveranciers van turbines als MHI Vestas en Siemens. ,,De turbinespelers en aannemers die dit werk aankunnen, zijn beperkt.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.