’Werken in de natuur maakt een sportschool overbodig’

Roza van der Veer

Het moest een bedrijventerrein worden. Het werd een natuurgebied met de naam ’t Vogelhoff (en Bijenhoff) op fietsafstand van Leiden waar je kunt wandelen, fietsen, vogels kijken en een appeltje plukken. Vijf jaar geleden nam Stichting Het Zuid-Hollands Landschap het beheer over en organiseert jaarlijks de Leidse Hooidagen. Drie verhalen over ’t Vogelhoff en de Leidse Hooidagen op 26 en 27 augustus. Vandaag de Iris Vencken, vrijwilliger bij ZHL.

Zaterdagochtend negen uur. Racefietsers flitsen over de Vlietweg. Op het water zijn kanovaarders druk bezig hun slag te verbeteren. Het is begin augustus. Een strakblauwe lucht en wolken in alle tinten grijs wisselen elkaar af.

Ideaal weer voor de vrijwilligers van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap om ’t Vogelhoff klaar te maken voor de Leidse Hooidagen. Speeltoestellen worden met de zeis vrijgemaakt van onkruid, langs het struinpad en rond de meidoornheg wordt gemaaid. Ook de hekken die in het voorjaar ervoor zorgen dat de broedende vogels meer rust hebben, worden verwijderd. Het broedseizoen is voorbij en de recreanten mogen weer vrij door recreatie- en natuurgebied banjeren.

Iris Vencken (40) uit Leiden is één van de tien vrijwilligers die elke twee weken een zaterdagochtend de handen uit de mouwen steekt. Door de week werkt ze als quality assurance medewerker op het Biosciencepark. „Dat is veel achter de computer en in de vergaderzaal dus hiermee zorg ik voor een betere balans. Ik ben buiten en hoef niet naar de sportschool”, vertelt ze. Ook wilde ze graag een steentje bijdragen aan het onderhoud van de natuur in de omgeving van Leiden. „Hier kan ik op de fiets heen.”

Dus gaat ze elke zaterdagmorgen vroeg haar bed uit om distels, brandnetels en zuring weg te halen, de nog jonge fruitbomen te snoeien of een pad vrij te maken. „De lammetjes in het voorjaar, nieuwsgierige koeien in de zomer of de zonsopgang in het voor- en najaar. In de winter rijp op het veld of de mistflarden erboven. Hazen die door het land rennen of fazanten. Als ik op zaterdagmorgen aankom, kan ik daar echt van genieten.” Een echte planten-of vogelkenner is ze niet. „Ik weet inmiddels wat vrijzetten is: het onkruid rond een boom weghalen. Er zijn andere vrijwilligers met meer kennis maar ik leer bij.”

Fysiek zwaar is het werk meestal niet. „Soms roep ik de hulp in van een sterke man. Verder heb ik hooguit eens een blaar en ik breek eens een nagel. Het helpt dat we zeisles hebben gehad.” In de afgelopen jaren heeft ze ’t Vogelhoff zien veranderen. „Vooral de fruitbomen zie je groeien.” Ze merkt dat het natuurgebied nog weinig bekend is bij haar Leidse collega’s en kennissen. „Met de Leidse Hooidagen help ik altijd mee. Daar kwamen de buren kijken en die waren verrast over dit gebiedje. Van mij mogen hier veel meer mensen komen wandelen of fietsen.”

Bij de bon

Toegang tot de Leidse Hooidagen kost vier euro. Speciaal voor lezers van het Leidsch Dagblad heeft Stichting Het Zuid-Hollands Landschap een aanbod: Knip de bon uit de papieren krant, lever in bij de kassa en elke vierde persoon mag gratis mee naar binnen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.