Strandhoppen op zomers feest in Noordwijk

Alexander Balk (staand) en Dave Vegt zijn de drijvende krachten achter de Beachparties van Noordwijk. Foto Hielco Kuipers

Alexander Balk (staand) en Dave Vegt zijn de drijvende krachten achter de Beachparties van Noordwijk. Foto Hielco Kuipers

Peter van der Hulst
Noordwijk

De Beachparties die al jaren in Noordwijk worden gehouden, hebben voor een nieuw werkwoord gezorgd: strandhoppen. In de Dikke van Dale zou het kunnen leiden tot een omschrijving als ’bezoekers die tijdens een strandfeest van tent naar tent trekken’.

Muziekliefhebbers hebben op zaterdag 5 juli de keuze uit acht smaken. Ruim een maand later - op 23 augustus - sluiten tijdens het tweede strandfeest BeachClub O en Bries ook nog eens aan.

,,Normaal richt je je op één doelgroep, maar dit evenement is voor iedereen. Je kunt heerlijk van paviljoen naar paviljoen hoppen’’, zegt Dave Vegt van hoofdsponsor Horesca Horecavo.

Beproefd

Een beproefd recept dat zich al jaren bewijst. ,,Begin jaren negentig werd het door de VVV georganiseerd en heette het nog het Noordwijk op Zee Festival’’, zegt Alexander Balk. De huidige voorzitter van de strandpaviljoenhouders is sinds de transformatie van de VVV naar Noordwijk Marketing nauw bij het evenement betrokken.

,,Toen de VVV ophield te bestaan, is de organisatie door de strandvereniging overgenomen.’’

Leveranciers van de paviljoens als Heineken, Ola en Pepsi zorgen al jaren voor financiële steun. Sinds 2008 treedt Horesca Horecavo op als hoofdsponsor. Vegt omschrijft het als ’goodwill naar de relaties’, maar noemt gelijktijdig een andere belangrijke reden voor de hulp. ,,Mijn vader en ik zijn beiden Noordwijkers en we willen wat voor onze dorpsgenoten doen. De roots van ons bedrijf liggen hier.’’

Jong en oud

De Beachparties mogen dan feestjes van Noordwijkers zijn, maar ze worden zeker niet alleen voor Noordwijkers gehouden. De organisatie richt zich op publiek uit de wijde omtrek.

Balk: ,,Overal treden verschillende bandjes en deejays op. De feesten zijn voor jong en oud’’. Genieten van een pianoshow, of een live band, tot de opzwepende beats van de mannen en vrouwen achter de draaitafel.

Zeiltje

De entourage is wel iets anders dan de beginjaren. ,,Met een gehuurd tapje en een zeiltje als overkapping op het terras, voor als het ging regenen’’, zegt Balk. Het waren de jaren waarin het bier nog in blikjes werd verkocht.

De strandpaleizen die nu zo gewoon zijn geworden, waren toen hooguit fantasie. Op het strand is ook wel iets veranderd. De paviljoens zijn nu bij mooi, maar ook bij slecht weer open van de vroege ochtend tot de late avond.

Anders

Ruim twintig jaar geleden was dat wel anders, herinnert Vegt zich uit de tijd dat hij voor het familiebedrijf op de vrachtwagen zat en eet- en drinkwaren op het strand afleverde. Op de niet echt zomerse dagen trof hij geregeld een dichte deur.

,,Dan kwam ik om acht uur als eerste aan, maar het personeel kwam om twaalf uur eens kijken. Daar stond je dan met je spullen.’’

Uitverkocht

Maar ook op topdagen was het ritme anders dan nu. Strandbedden en -huisjes waren vaak om acht uur al uitverkocht en aan het einde van de middag was de kustlijn vaak verlaten. Mede door de komst van de paviljoens is de nazit op het strand belangrijk geworden. Daarmee is het uitgaansgebied uitgebreid tot aan de kustzijde van de duinenrij.

Strandfeesten passen daar uitstekend bij. ,,We kijken vooral wat de mensen willen horen. Vroeger waren er overal bandjes, nu zijn dat vaak deejays. Bij Alexander Beach kiezen we voor een combinatie van een band en een deejay’’, zegt Balk over het bewezen succesnummer.

,,Mensen zien dat er wat gebeurt in het dorp. Ze spreken erover en komen naar het strand.’’ Een stel zal hij nooit vergeten. ,,Tijdens de Beachparty deed hij een huwelijksaanzoek en het paar is hier ook getrouwd.’’

Programma

Het programma, dat officieel om 19.30 uur begint en tot 01.30 uur duurt, ziet er als volgt uit: Take 2 (afrit 1): vanaf 12.00 Market @ the Beach en vanaf 15.00 uur live bands. Alexander Beach Club (afrit 10): Nightlife Coverband, DJ Dennis van der Geest, DJ BAS en Eduardo Ramirez. Blu Beach (afrit 12): Soulfoul Beats DJ Alankare en Jan Kooper on Sax. Van Rhoon (afrit 14): Band and breakfast. De Klink (afrit 19) Full Moon Party Festival met DJ’s John Wolf, Verdi en een mystery guest. Witsand (afrit 20): Ongekend on the beach. Buitengewoon (afrit 21): Dance Xperience Beach Party met DJ Sven (Radio Veronica) en DJ Deejee. De Koele Costa (afrit 21): House Classics met DJ’s Tommy & Ronald Molendijk en Miss Bunty.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.