Leidse Kooi mogelijk toch gesloopt

Alieke Hoogenboom
Leiden

Woningbouwvereniging de Sleutels lijkt nu tóch aan te sturen op sloop van het hart van de Leidse wijk de Kooi. De bewoners van de centrale blokken - 127 woningen in het gebied tussen de Parkstraat, de Atjehstraat, de Driftstraat en de Javastraat - hebben op het moment dat de renovatie zou moeten beginnen een brief gekregen waarin de Sleutels een onderzoek naar nieuwbouw aankondigt.

Bewonerscommissie ’De Oude Kooi’ is geschokt over die koerswijziging en wijst naar het convenant dat na lang overleg in 2009 tot stand kwam, waarin staat dat het hart van de Kooi gespaard blijft van de sloperskogel.

,,De discussie liep indertijd zo hoog op dat er een mediationtraject kwam. Dat hele akkoord, waar we jaren hard voor gewerkt hebben, gaat nu zomaar de prullenbak in’’, zegt voorzitter An van der Pluijm.

,,We zijn best moegestreden, maar we vinden het niet kunnen dat de Sleutels haar afspraken niet nakomt.’’

Directeur-bestuurder Gerda van den Berg van de Sleutels meldt dat ze de afgelopen maanden is geconfronteerd met een dilemma.

,,Zo’n renovatie met herstel van de fundering is niet alleen ingrijpend voor de bewoners, maar ook duur. Dat wisten we al toen we de afspraken maakten. Nu is echter gebleken dat het bouwen van een nieuwbouwwoning ongeveer net zo duur is. Hoe goed we ook renoveren, een nieuwbouwwoning is altijd van betere kwaliteit dan een gerenoveerde woning’’, schrijft ze aan de bewoners.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.