Film ’Boeren in de Duinen’ in première

Een fragment uit de film: koeien bemesten de arme zandgrond, waardoor er gewassen groeien.© Foto: gemeente Wassenaar

Marieta Kroft
Wassenaar

Jarenlang waren de boeren actief in de duinen van Meijendel in Wassenaar. Ze verbouwden aardappelen en granen, maar kenden ook grote tegenslagen.

Hoe ze leefden wordt duidelijk in de nieuwe educatieve animatiefilm ’Boeren in de Duinen’ dat in opdracht van de gemeente Wassenaar en waterleidingbedrijf en beheerder van Meijendel Dunea is gemaakt. Leerlingen van groep 5 van de St. Jan Baptistschool krijgen dinsdagochtend in het activiteitencentrum van Dunea de primeur. Ze mogen als eerste het vier minuten durende filmpje met in de hoofdrol Victor Vleer (een vleermuis) bekijken.

De film sluit aan bij het lesprogramma Boer en Erfgoed van de samenwerkende gemeenten Wassenaar, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg en Dunea. Vanaf dinsdagmiddag is de film ook via YouTube en via een link op de website van de gemeente Wassenaar te zien.

Daarna treden de kinderen samen met wethouder Inge Zweerts de Jong in de voetsporen van de vroegere boeren: ze poten op de akker vlakbij het activiteitencentrum ’duinpiepers’ ofwel aardappelen.

Drie jaar geleden begon Dunea met het in ere herstellen van een akker van dertig bij veertig meter. Zo werd een stukje historie zichtbaar.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.