’Drinkwater wordt steeds giftiger’ [update]

Janneke Dijke
Leiden

Drinkwaterbedrijven Oasen en Dunea zijn bezorgd over de aanwezigheid van GenX in het drinkwater. Ze willen dat de lozingen stoppen. Ook GroenLinks slaat alarm nu duidelijk is dat de stof in het Leidse drinkwater terecht komt.

De kwaliteit van het drinkwater is volledig in orde, benadrukken Oasen en Dunea. Zij leveren het drinkwater in de Duin- en Bollenstreek en de Leidse en Alphense regio. De concentraties GenX in het drinkwater in dit gebied zijn dertig keer lager dan is toegestaan volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

GenX is een niet-afbreekbare fluorverbinding die wordt gebruikt bij de productie van teflon. Het bedrijf Chemours in Dordrecht heeft toestemming van de provincie om jaarlijks 2035 kilo te lozen. Dat is dit jaar al teruggeschroefd van 6400 kilo, maar het RIVM adviseert om het nog verder te verlagen. In hoge concentraties is de stof waarschijnlijk kankerverwekkend. GenX komt via de rivieren terecht in de Lek en de Afgedamde Maas, waar Oasen en Dunea hun drinkwater vandaan halen. Eerder leek alleen water rond Dordrecht ermee besmet te raken. Vorige week werd bekend dat het ook in deze regio in het water zit.

Dunea en Oasen maken zich vooral zorgen over de toekomst. Als de lozingen in dit tempo doorgaan, komt de veiligheid van drinkwater wellicht na 2090 in het geding, meldt Oasen. GroenLinks is bezorgder. Volgens de partij is het slechts een kwestie van tijd voordat GenX in te hoge concentraties voorkomt in het Leidse drinkwater.

De partij stelt daarom kritische vragen aan gedeputeerde staten en vraagt de lozing van GenX snel te verbieden. ,,Ik maak me zorgen over de veiligheid van mijn drinkwater’’, aldus het Haagse GroenLinks-statenlid Berend Potjer. ,,Het drinkwater wordt steeds giftiger en het is alleen een kwestie van tijd voor de normen overschreven worden.’’

Oasen en Dunea, dat ook het drinkwater levert in Den Haag, plaatsen daar kanttekeningen bij. ,,Er worden geen normen overschreden. Nu niet en in de toekomst niet’’, zegt Ed van der Mark, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit bij Dunea. ,,Ik verwacht ook geen toename van de concentratie.’’ Oasen verwacht dat wel. Het bedrijf heeft berekend wat er gebeurt als Chemours in Dordrecht elk jaar 2035 kilo GenX blijft lozen. Het verschil tussen de concentratie en wat veilig is, wordt dan steeds kleiner, aldus woordvoerder Joost van Luijt. ,,We hebben dan geen veilige marge meer. Stel dat in de toekomst de rivierafvoer lager wordt door klimaatverandering, of als er een andere lozing uit het buitenland bij komt, dan zouden we geen veilige marge meer hebben.’’ Daarom heeft Oasen bij de provincie bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Mochten aanvullende zuiveringsmethoden nodig zijn, dan wil Oasen dat Chemours meebetaalt.

Over GenX is nog weinig bekend. Het is de opvolger van het inmiddels verboden PFOA, maar heeft vergelijkbare eigenschappen. Zo is het in hoge concentraties hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend. Op 26 augustus is er een demonstratie in Dordrecht tegen het lozen ervan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.