C1000 De Ridderhof sneuvelt als eerste Alphense super

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

C1000 in De Ridderhof kan de pittige concurrentie in dat winkelcentrum niet aan. De supermarkt moet zijn deuren sluiten, bevestigt een woordvoerder van moederbedrijf Jumbo.

In de tweede helft van juni gaat de winkel dicht. ,,Medewerkers worden in goed overleg bij Jumbofilialen in de buurt herplaatst.’’ Op dit moment zijn er gesprekken met potentiële nieuwe huurders.

De winkel is het eerste slachtoffer van de supermarktoorlog in Alphen. De laatste jaren zijn er alleen maar zaken bij gekomen: twee vestigingen van Lidl, twee keer een Aldi en nog een Hoogvliet. In totaal telt de stad veertien supers. Dat is een hoge dichtheid voor een stad van ’slechts’ 70.000 inwoners.

Baronie

De Ridderhof spant de kroon. Dat winkelcentrum heeft nu, met C1000 meegerekend, vier supermarkten. Hiervoor waren er jarenlang slechts twee: Albert Heijn en C1000. AH bediende het hogere segment, terwijl C1000 de prijsvechter was. Juist die winkel kreeg er met Hoogvliet en Aldi twee concurrenten bij. Dat was in 2011, zo lang heeft C1000 het dus nog wel volgehouden. Daarnaast snoepen Lidl en Hoogvliet in het nieuwe winkelcentrum Baronie ook klanten af.

,,Als je kijkt naar het verzorgingsgebied, is vier supermarkten in De Ridderhof te veel’’, stelt Edwin ten Brink. Hij gaat over winkels bij ondernemersvereniging VOA en is eigenaar van Ten Brink Foodretail in winkelcentrum De Herenhof. ,,Het zijn te veel vierkante meters food’’, vindt hij. ,,Daarnaast is het proces van supermarkten onderhevig aan wat er online gebeurt. Dat zal in de toekomst sterker worden, zeker voor houdbare producten.’’

Geen Jumbo

Ten Brink ontkracht direct geruchten dat er een Jumbo op de plek van C1000 komt of dat hij er een tweede Ten Brink Foodretail zou beginnen.

Retaildeskundige Reinder Koornstra vindt dat er ’erg veel’ supers zijn in Alphen, maar sluit toch niet uit dat er nieuwe bij komen. ,,Hoogvliet zei jaren geleden al dat zijn buurtsupertje in de Raadhuisstraat dicht zou gaan, maar dat is nog niet gebeurd. Niet dat er nou zoveel geld wordt verdiend, maar bedrijven zijn als de dood dat er een concurrent in komt die klanten af gaat pikken van andere vestigingen. Voor Plus zou het een goede locatie zijn.’’

Plus

Zou die keten interesse hebben in de verzadigde Alphense markt? ,,Ik denk het wel. Met hun formule doen ze het waarschijnlijk beter dan Hoogvliet, omdat Plus meer doet met klantenbinding en kleinere winkels heeft.’’

Koornstra denkt dat ook Dirk interesse kan hebben in Alphen. De supermarktoorlog is nog niet voorbij.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.