Vrijmetselarij Leiden wordt gemengd

1 / 4
Binnert Glastra
Leiden

Man en vrouw staan dan zij aan zij onder het alziend oog. De Sleutelstad is er klaar voor, denkt Frans Coers, voorzittend meester van de gemengde loge Ziggurat in Zoetermeer, waarvan Ishtar een zusterloge wordt.

,,Al langer merkten we de belangstelling voor gemengde vrijmetselarij in Leiden,” zegt Coers. Maar dat gaat niet zomaar. Voor het starten van een nieuwe loge zijn zeven meester-vrijmetselaars nodig. Coers is één van hen. De beoogd voorzittend meester van Ishtar is een vrouw.

Tijdgeest

,,De gemengde vrijmetselarij is een vorm van moderne vrijmetselarij’’, zegt Coers. ,,Het 18e-eeuwse ontwerp heeft het alleen over broeders, vaak bestaat daardoor de gedachte dat vrijmetselarij alleen voor mannen is. De tijdsgeest is veranderd. Waarom zouden we alleen de helft van de wereldbevolking willen betrekken bij het bouwen aan een betere wereld?”

Loge Ishtar, naar de Babylonische godin van de Liefde, is een zusterloge van Ziggurat, die een jaar geleden werd opgericht en inmiddels 22 leden heeft. ,,Dat is veel binnen zo’n korte tijd. Ik hoop dat de loge in Leiden net zo’n groei zal doormaken.”

Inwijding

Tijdens de open middag wordt allereerst uitgelegd wat de vrijmetselarij precies inhoudt, daarna zal een speciaal rituaal worden gehouden in de werkplaats. Zo krijgen belangstellenden een eerste idee van de mystieke sfeer. ,,Als iemand besluit zich aan te melden, wordt een aantal gesprekken met verschillende leden van de loge gehouden.” Als het aan beide kanten klikt, volgt in september een inwijding tot leerling-vrijmetselaar.

,,Twee van de meester-vrijmetselaars moeten borg staan voor het nieuwe lid,” zegt Coers. Zij zijn de gesprekspartner van de leerling. Een soort mentor die hen begeleidt op de weg naar gezel en later meester.

Vrijmetselaars zien zichzelf als ruwe bouwsteen. ,,Als leerling beitel je aan je steen. Als gezel plaats je hem in de muur van de tempel. Een belangrijk motto is: Ken Uzelve. We geloven dat een betere wereld bij jezelf begint,” zegt Coers. De filosofie is gebaseerd op zelfverbetering. Vrijmetselaars bouwen op deze manier symbolisch aan de tempel der mensheid.

Genootschap

De vrijmetselarij wordt gezien als een geheimzinnig genootschap. Zelf denken ze daar anders over. Ze houden er een inwijdingsritueel op na en andere rituelen. Maar net als over de ontgroening bij Minerva komt daar weinig over naar buiten. Binnen de vrijmetselarij is er geen verschil tussen God, Allah of Bhudda. Vrijmetselaars gebruiken symbolen en rituelen uit allerlei religies.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.