Ruim 53.000 mensen willen andere plek windmolens op zee

Ruim 53.000 mensen willen andere plek windmolens op zee
De overhandiging van de petitie.
Noordwijk/Katwijk

De petitie ’Ver-zet windmolens’ is door 53.264 mensen ondertekend. Daarin wordt gepleit om de geplande parken dichtbij de kust te schrappen en de turbines achter de horizon te plaatsen. De handtekeningen zijn gisteren door de stichting overhandigd aan de Vaste Kamercommissie Economische Zaken.

Het kabinet is voorstander van de bouw van twee grote windmolenparken voor de Zuid- en Noord-Hollandse kust. Kustgemeenten verzetten zich al geruime tijd tegen dit plan. Ze vrezen dat toeristen wegblijven als het zicht op de vrije horizon wordt aangetast, met alle gevolgen voor de lokale economieën en de werkgelegenheid tot gevolg.

Met verschillende acties heeft de belangengroepering ’Verplaats Windmolens Hollandse Kust’ tegen de voorgenomen plaatsing geprotesteerd. Zo tekenden de burgemeesters briefkaarten en zaten tegenstanders om beurten op een paal in zee.

De Stichting Vrije Horizon liet ondertussen de cijfers van het ministerie van economische zaken doorrekenen. Die maakten namelijk duidelijk dat de voorkeursvariant van de bezwaarmakers - IJmuiden Ver - 1,3 miljard duurder zou uitvallen. De cijfers van Vrije Horizon toonden aan dat verplaatsing zelfs lucratief kan zijn.

Om alle cijfers en bezwaren toe te lichten zijn ondernemers, wetenschappers, bestuurders van de kustgemeenten en belangengroeperingen uitgenodigd voor een rondetafelbijeenkomst met vertegenwoordigers van de Tweede Kamer. Die bijeenkomst is volgende week donderdag. Een definitief besluit valt naar verwachting later dit jaar.

De tegenstanders worden in ieder geval door 53.264 mensen gesteund. ,,Of dat veel is? We zijn een jaar bezig geweest, dus in die zin valt het wel iets tegen. Maar als je naar andere petities kijkt, die maar 20.000 handtekeningen opleveren, valt het weer mee’’, aldus Danielle Brink van de actiegroep ’Ver-zet windmolens’.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek