Premium

Boerhaavetraditie leeft nog in Rusland

Kunstschilder Cornelis Troost portretteerde Herman Boerhaave in 1735. Het schilderij is nu onderdeel van de collectie van Museum Boerhaave. ’Nuchter’, dat woord karakteriseert volgens directeur Dirk van Delft de Leidse arts het beste.

Kunstschilder Cornelis Troost portretteerde Herman Boerhaave in 1735. Het schilderij is nu onderdeel van de collectie van Museum Boerhaave. ’Nuchter’, dat woord karakteriseert volgens directeur Dirk van Delft de Leidse arts het beste.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Als directeur Dirk van Delft van het Museum Boerhaave de Leidse arts Herman Boerhaave met één woord zou willen typeren, dan als ’nuchter’. ,,Zijn houding was er één van: ’Wat werkt wel, wat niet’. Hij was één van de eerste artsen die daadwerkelijk patiënten onderzocht. Dat deed hij in het Caecilia Gasthuis in Leiden, waar tot Van Delfts tevredenheid nu zijn museum is gevestigd. Hij was ook de eerste arts die de temperatuur van patiënten opnam, met de thermometer van zijn generatiegenoot Gabriel Fahrenheit (1686-1736).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.