Bende fietsendieven in Bollenstreek is opgepakt

Twee Polen in de Haagse wijk Laakkwartier opgepakt.

Twee Polen in de Haagse wijk Laakkwartier opgepakt.© Foto Leidsch Dagblad

Roy Hazenoot
Katwijk/Den Haag

De Nederlandse politie heeft woensdagmorgen zes leden gearresteerd van een Poolse criminele organisatie die in de Duin- en Bollenstreek zeer actief was. Twee van de boeven zijn in Den Haag aangehouden nadat ze een bus met gestolen fietsen hadden klaargezet voor transport naar Polen. De overige mannen zijn in Rotterdam en Rijswijk opgepakt. Daarnaast heeft de Poolse politie een loods in Polen doorzocht.

De dieven sloegen met name toe in kustplaatsen in de Leidse en Haagse regio. Wekelijks vervoerden ze voor een straatwaarde van tienduizend euro aan gestolen fietsen naar hun vaderland. Omdat ze maandenlang hun gang konden gaan, loopt dit bedrag waarschijnlijk op tot vele tonnen.

’Het is hun werk’

Volgens de politie gaat het om professionele boeven. „Dit is echt georganiseerde criminaliteit”, legt een politiewoordvoerder uit. „Het is gewoon hun werk. Ze zijn punctueel, maken veel uren en hebben nog net geen cao.”

De miraculeuze verdwijning afgelopen zomer van achttien fietsen in een paar dagen tijd op de Boulevard van Katwijk vormde het startschot van het onderzoek. Een speciaal politieteam werd op de zaak gezet en ging ’terugrechercheren’, zoals de woordvoerder het noemt.

Al snel kwam naar voren dat een paar maanden eerder, op donderdag 16 maart, in de Zuid-Hollandse kustplaats een Pool vanwege fietsendiefstal was aangehouden. De man maakte deel uit van een grotere groep Poolse boeven, zo bleek uit het onderzoek.

De grote baas

Door de verdachten te schaduwen werd de centrale plek gevonden: een loods in Naaldwijk, waar de gestolen goederen werden verzameld en klaargemaakt voor transport naar Polen. De landelijke eenheid van de politie besloot een van die transporten te onderscheppen. Het busje met 22 gedemonteerde fietsen werd in Utrecht van de weg geplukt en de chauffeur opgepakt.

Dankzij de telefoongegevens van de arrestant kon een groter netwerk van de criminele organisatie in kaart worden gebracht. Tijdens het onderzoek had de politie ook het geluk aan haar zijde. Bij een reguliere controle werd ’R’, de grote baas van de boevenbende, in Arnhem aan de kant van de weg gezet. Bij die toevallige inspectie werden gestolen fietsen aangetroffen waardoor ook ’R’ achter de tralies verdween.

Opslagbox

De zes dieven die toen nog op vrije voet waren, roken nattigheid en verruilden de loods in Naaldwijk voor een opslagbox in de Haagse wijk Laakkwartier op een paar minuten lopen van treinstation Hollands Spoor. Al vrij snel had de politie ook deze nieuwe locatie in de smiezen.

Tot de arrestaties van woensdagochtend hielden agenten de opslagruimte in de gaten. Ze konden hierdoor het tijdschema van de dieven noteren. Elke week op woensdag tussen elf en twaalf uur ’s ochtends kwamen de Polen op de beschutte plek in het Laakkwartier samen om de fietsen te demonteren en in een bestelbus te proppen. De rode bus met Engels kenteken werd vervolgens op een parkeerplaats naast een drukke straat neergezet en een dag later naar Oost-Europa gereden.

Aan die lucratieve handel hoopt de politie een einde te hebben gemaakt met het klemrijden van de twee dieven in Den Haag, de arrestaties op andere plekken in Nederland en de doorzoekingen in Polen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.