Leiden worstelt met stimuleringsfonds voor de pers

Leiden worstelt met stimuleringsfonds voor de pers
© ANP
Leiden

De Leidse gemeenteraad gaat waarschijnlijk, schoorvoetend, akkoord met de oprichting van een mediafonds. Komend jaar wordt eenmalig 250.000 euro uitgetrokken voor onderzoeksjournalistiek.

VVD en CDA bijvoorbeeld, vinden het onwenselijk dat er een financiële band ontstaat tussen lokale overheid en Leidse media zoals deze krant, Mare, Sleutelstad of Unity. Volgens VVD-raadslid Margreet van Wijk is een aloud gezegde van toepassing. ,,Wie brood met eet, wiens woord men spreekt.’’

Het waren de raadsleden Jeffrey van Haaster (D66) en Mart Keuning (ChristenUnie) die vonden dat het medialandschap in Leiden verschraalt. Zij stelden een mediafonds voor om het aanbod op peil te houden. Na een lange discussie, een conferentie en een universitair onderzoek over dit onderwerp, werd besloten dat het fonds vooral voor diepgaand journalistiek onderzoek bedoeld wordt. Met een onafhankelijke stichting die de aangedragen onderwerpen beoordeelt.

Desondanks houden partijen uiteenlopende bedenkingen en wordt pas later deze maand duidelijk of het fonds er definitief komt.

Meer nieuws uit Leiden