Leiden Helpt zet alles op alles

Jolanda Swagers en Ron Flippo bekijken de schade.© Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

’s Ochtends zijn de tientallen vrijwilligers vol goede moed. Ze staan te popelen om het onderkomen van Leiden Helpt schoon te maken en de inventaris uit te zoeken. Maar later op de dag volgt een nieuwe tegenslag: er is asbest gevonden.

De Willem Barentszstraat wordt afgesloten, niemand mag het pand van Leiden Helpt meer in tot de resultaten van de asbestmetingen bekend zijn.

,,Weer een dag verspeeld’’, verzucht initiatiefnemer Ron Flippo van Leiden Helpt. Sinds zondag leeft hij in een nachtmerrie. Bij de buren - loodgietersbedrijf Voskuil & Velthuijzen - is ingebroken. En nadat de daders geen buit vonden in de opengebroken kluis, hebben ze brand gesticht. Die veroorzaakte heel veel schade, niet alleen bij het loodgietersbedrijf, maar ook bij Leiden Helpt.

De kledingafdeling op de begane grond moet worden afgeschreven. Maar nog erger: ook de vele dozen boodschappen op de eerste verdieping - bedoeld om 416 kerstpakketten te vullen voor even zoveel gezinnen in de Leidse regio die moeilijk kunnen rondkomen - hebben rookschade. Heel veel eten is onbruikbaar geworden.

Vrijwilliger en teamleider Jolanda Swager: ,,We hadden net zaterdag voor duizenden euro’s boodschappen opgehaald bij vijf Dirk-supermarkten in de regio. Zaterdagavond hebben we alvast meer dan honderd kerstpakketten ingepakt. Nu kunnen we weer overnieuw beginnen.’’

Het nieuws is in heel Leiden ingeslagen als een bom. Veel mensen willen helpen. Mailtjes stromen binnen, de telefoon gaat onophoudelijk. Iemand die bij De Zijl Bedrijven werkt, komt haar nog niet opengemaakte kerstpakket brengen.

Cor Smakman rijdt met een volgeladen Smart de Willem Barentszstraat in. Hij had in de krant gelezen over de rampspoed en is daarna meteen naar de Sligro gegaan om in te slaan. ,,Ik heb vooral veel deegwaren meegenomen: spaghetti, macaroni, bloem, rijst’’, zegt hij. Hij maakt zich erg kwaad om hoe het is gebeurd. ,,Door een stelletje zwakzinnige criminelen, die hun vak niet verstaan’’, oordeelt hij. ,,Ik hoop echt dat Leiden Helpt ondanks deze tik terug heel veel mensen kan helpen en dat de vrijwilligers de motivatie kunnen vinden om dit vol te houden.’

 

Machteloos

Hoe het met Ron Flippo gaat? ,,Ik ben enorm teleurgesteld, ik moet me inhouden’’, zegt hij. ,,Het is een machteloos gevoel. Op wie moet je kwaad worden? Ik hoop dat de politie die gasten te pakken krijgt.’’

Maar ondanks zulke emoties warmt hij zich toch weer op om de kerstpakkettenactie tot een goed eind te brengen. Leiden Helpt is er van overtuigd: zondag staan er 416 kerstpakketten klaar om uitgedeeld te worden. De vrijwilligers zetten alles op alles om dat feest gewoon in het Leidsch Trefpunt, het huis van Leiden Helpt, te kunnen vieren. ,,Dat willen we het liefste’’, zegt Ron Flippo.

Tot die tijd kunnen mensen elke dag van 9 tot 12 spullen brengen in de Willem Barentszstraat. Zolang het pand is afgesloten staan de vrijwilligers daar met de bus van Leiden Helpt om etenswaren in te nemen. Jolanda Swager: ,,We hebben vooral behoefte aan dingen als koffie, thee, pasta, koeken, kerstbroden, pakken sap enzo.’ ’ Ron Flippo: ,,En dierenvoer.’’

Zaterdag staat Leiden Helpt opnieuw van 9 tot 12 uur bij vijf Dirk-supermarkten in Leiden en Leiderdorp. Zie ook leiden-helpt.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.