Onrust over ’hoogteaccenten’ nieuwbouwwijk Oegstgeest

Ruud Sep
Oegstgeest

Drie ’hoogteaccenten’ die de gemeente Oegstgeest heeft ingetekend in het zuidelijk deel van nieuwbouwwijk Nieuw-Rhijngeest zijn de bestaande bewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vrezen onder andere voor waardedaling van hun huis wanneer dat straks in de schaduw komt te staan van een maximaal veertig meter hoge flat.

De woontorens staan in de eerste schets voor de invulling van het nu nog braakliggende terrein achter Corpus.

Aan de noordkant van het terrein, tegen Park Landskroon, en langs de Oude Rijn wil de gemeente maximaal 400 woningen bouwen en een jachthaven aanleggen, de rest van het terrein is gereserveerd voor toekomstige uitbreiding van het Bio Science Park.

Eén toren staat geprojecteerd direct ten noorden van Corpus, de andere twee zouden dicht bij de Oude Rijn moeten verrijzen.

Het terrein is eigendom van de Leidse universiteit. Op dit moment is nog bijna het hele terrein bestemd voor ’hoogwaardige bedrijfsdoeleinden’. Om de plannen zoals die nu door de gemeente en de universiteit zijn opgesteld mogelijk te maken, moet een nieuw bestemmingsplan worden vastgesteld.

Overigens kreeg de gemeenteraad deze week te horen dat de plannen weer op losse schroeven staan. Er is onenigheid met de ontwikkelaar over geld. Burgemeester en wethouders willen wachten met de verdere uitwerking van de plannen tot dat geschil is opgelost.

Want, zo schrijven ze aan de raad, mogelijk leidt de oplossing van het verschil van mening nog tot aanpassing van de plannen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.