Akkoord over Morspoortgarage verontrust Transvaal

© Archieffoto: HMC

Binnert Jan Glastra
Leiden

De Leidse wijkvereniging Transvaal maakt zich zorgen over een passage in het nieuwe coalitieakkoord over de Morspoortgarage. In het akkoord staat dat de omstreden garage langer mag blijven staan dan de beloofde tien jaar.

De nieuwe coalitie van D66, GroenLinks en PvdA wil de binnenstad verder autoluw maken en de parkeerplaatsen die dat kost, willen de drie partijen compenseren in naburige parkeergarages. Daarvoor hebben zij nadrukkelijk ook de Morspoortgarage op het oog, die eigenlijk in 2022 weg zou zijn. Die kan wat burgemeester en wethouders betreft echter blijven staan tot het gebied aan de beurt is in de bouwplannen rond het Stationsplein. Volgens de huidige planning zou dat zo tegen 2030 zijn.

De garage werd zes jaar geleden neergezet - nadat de eigenlijk beoogde plek aan de Haagweg afketste - met de uitdrukkelijke belofte dat hij er niet langer dan tien jaar zou staan. Dit na een vier jaar felle parkeerdiscussie in de gemeenteraad, die uiteindelijk GroenLinks-wethouder John Steegh zijn baan kostte. Saillant detail is dat de fracties van D66 en GroenLinks, nu de twee grootste partijen, destijds tegen de garage streden.

Hun draai verbaast de wijkvereniging niks. „Het demontabele betonnen monstrum zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet tijdelijk maar tot in lengte van dagen de toegang tot onze mooie stad blijven ontsieren”, liet zij in november 2008 al optekenen in deze krant.

Lees ook: Morspoort verpaupert tot voorjaar

Dat het nieuwe college de tijdelijkheid nu inderdaad ter discussie stelt, valt slecht. „We zijn bang dat op het moment dat er hier nu al parkeerruimte moet worden gereserveerd voor de bewoners van de binnenstad, dit ook in de toekomst nodig blijft. In de huidige garage, maar ook in de toekomstige herontwikkelingsplannen”, mailt bestuurslid Ingeborg Hansen. „We zijn sowieso niet gerust op de koppeling van onze woonwijk met de herontwikkeling van het stationsgebied en zijn bang dat we onderdeel worden van grootschalige (hoog)bouw in dit gebied.”

GroenLinks en D66 benadrukken dat in de akkoordtekst ook staat dat de gemeente over het idee in overleg wil met de buurt. „Het is niet in beton gegoten. We bedoelen met deze formulering echt: kán blijven staan. Maar we willen wel het signaal geven dat we er pragmatisch instaan”, aldus GroenLinks-raadslid Ashley North.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.