Lang leve de illegale bouwweg

Ruud Sep
Oegstgeest

Het feit dat een bouwweg door het Heempark in Oegstgeest zo’n vijftien jaar lang illegaal in gebruik is geweest, komt de gemeente nu goed van pas. Doordat er tot voor kort geen vergunning is verleend voor de omstreden bouwweg, kan die er nu nog tien jaar legaal blijven liggen.

Dat betoogde advocaat Rob Lever gisteren namens de gemeente Oegstgeest bij de behandeling van twee bezwaarschriften tegen de bouwweg. Die werd rond de jaarwisseling opnieuw in gebruik genomen in verband met de bouw van de Kasteeltorens in de wijk Poelgeest. Twee bewoners van de Hugo de Vrieslaan vinden dat de gemeente niet het recht had om dat te doen.

Oegstgeest heeft de weg in eerste instantie aangelegd zonder vergunning. Nog altijd vindt de gemeente dat er eigenlijk geen vergunning nodig is. Volgens Lever zou de bouwweg vallen onder een wetsartikel dat bepaalt dat tijdelijke constructies op een bouwplaats zoals bouwketen en heistellingen vergunningvrij mogen worden neergezet. Advocaat Jeroen Maas noemde die interpretatie namens de bezwaarmakers met enig cynisme ’een vrij revolutionair standpunt’.

Mediation

Als tweede verdedigingslinie heeft de gemeente zichzelf later toch maar een bouwvergunning verleend voor de tijdelijke weg. Daarin zit een klein probleempje. Een tijdelijke weg mag hooguit tien jaar blijven liggen, terwijl het grootste deel van de bouwweg vanaf 1999 tot 2014 in gebruik is geweest. Advocaat Lever had een creatieve oplossing voor dat probleem. Voor de bouwweg is in het verleden ooit een vergunning verleend, maar die is destijds door de rechter nietig verklaard. Vervolgens heeft de gemeente de zaak in een mediation-overeenkomst geregeld met de directe buren. Daardoor is er nooit een nieuwe vergunning verleend voor de weg, die er dus altijd illegaal heeft gelegen. En voor een illegale weg gaat volgens Lever de termijn van tien jaar niet op.

De bezwaarmakers vechten die lezing aan. Volgens hen is de termijn van tien jaar gaan lopen op het moment dat de bouwweg in 1999 in gebruik is genomen en kon er dus nooit een nieuwe vergunning worden verleend.

De gemeente besloot eind vorig jaar tot ingebruikname van de bouwweg na luide protesten vanuit de wijk. Bewoners dreigden met blokkades wanneer het bouwverkeer voor de Kasteeltorens door de woonstraten zou gaan rijden.

De bezwarencommissie brengt binnenkort advies uit aan burgemeester en wethouders van Oegstgeest.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.