Negentig man op straat bij Cofely Alphen

Alphen aan den Rijn

Bij het hoofdkantoor van technisch dienstverlener Cofely in Alphen aan den Rijn verdwijnen dit jaar negentig van de 280 banen, bijna één op de drie. Het personeel is hierover maandag in Bunnik geïnformeerd. Bij vestigingen in het oosten van het land verdwijnen nog eens 120 van de 440 banen.

,,De schrik zit er goed in'', reageert onderhandelaar Klazina Tulner van vakbond CNV Vakmensen. ,,Het was bekend dat een aantal regio's het zwaar heeft, onder andere vanwege de crisis. Maar dat er nu zoveel arbeidsplaatsen vervallen, komt wel als een grote schok.'' Vakbond FNV Bondgenoten meldt dat er bij het bedrijf al langere tijd flink verlies wordt geleden maar is toch 'verbijsterd' over de ontslagen. Bestuurder Hetty Kijzers: ,,Dit is schokkend, ook al was bekend dat de resultaten van de twee onderdelen niet denderend waren. De crisis is echt nog niet voorbij, voor deze mensen begint het pas.'' De vakbonden overleggen de komende tijd met Cofely om zo snel mogelijk tot een sociaal plan te komen voor de werknemers. FNV zet in op herplaatsing in of buiten het bedrijf en een ontslagvergoeding op het niveau van de oude kantonrechterformule.

Cofely is onderdeel van de Franse energiegigant GDF SUEZ en werkt aan duurzame energie en milieuoplossingen. Met ongeveer 7.600 werknemers is het een van de grootste technische dienstverleners van Nederland en marktleider in Europa. Het bedrijf wil met een zogenaamde 'turn-around strategie' de verliezen zo snel mogelijk stoppen door alles tegen het licht te houden. FNV-bestuurder Kijzers: ,,Dat is natuurlijk geen vrolijke boodschap, vooral omdat al verschillende topmanagers hebben geprobeerd de zaak goed op de rit te krijgen.''

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.