Van sterren tot gelukszoekers

Scouts op de tribune bij Rijnsburgse Boys tijdens het Fifpro toernooi.

Scouts op de tribune bij Rijnsburgse Boys tijdens het Fifpro toernooi.

Gertjan van Geen
Rijnsburg

Zo ben je de rechtsback van Paris Saint-Germain en het Franse elftal, zo sta je te beunen voor een contract op een voetbalveld in Rijnsburg. Daar, op de Middelmors, vond dit weekend het FifPro Tournament, een internationaal toernooi voor werkloze profs, plaats.

Het was de zevende keer dat het circus van contractloze broodvoetballers, die de gelegenheid proberen aan te grijpen om zich in de kijker te spelen, het complex van Rijnsburgse Boys aandeed. Ze spelen onder de vlag van de nationale vakbonden van België, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Portugal en uiteraard ook Nederland. Dat wil niet zeggen dat alleen deze landen vertegenwoordigd zijn. Zo doet bij Team VVCS de Fin Niklas Tarvajärvi, oud-speler van Heerenveen, Groningen en Vitesse, mee. België vaardigt een waar vreemdelingenlegioen af met daarin een Malinees, Congolees, Bosnisch, Armeens, Burkinees en Guinees international. Althans, volgens de keurige presentatiegids die de aanwezige scouts uit binnen- en buitenland bij aanmelding aangereikt krijgen. In de praktijk blijkt het Belgische elftal er compleet anders uit te zien. Zo schittert ook François Kompany – inderdaad ‘de jongere broer van’ – door afwezigheid. ,,Hij is op stage bij Seraing, een club op het tweede Belgische niveau’’, verklaart Tijs Summers van FifPro, het overkoepelende en tevens organiserende orgaan.

Volksliederen

Op het veld staan intussen de teams van Portugal en Frankrijk klaar. Voor de volksliederen welteverstaan. Een noviteit op het FifPro Tournament waarbij veel spelers zich zichtbaar ongemakkelijk voelen. Het volkslied dient voorbehouden te zijn aan de beste voetballers van het land, niet aan een bonte verzameling werkzoekende profs. Al voelt het meezingen van La Marseillaise voor Bernard Mendy toch behoorlijk vertrouwd. Als rechtsback van Paris Saint-Germain schopte hij het tot drie interlands. Bij zijn debuut tegen Brazilië, in een volgepakt Parc des Princes, werd het kersverse Haantje met één actie wereldberoemd. Het filmpje waarop hij Roberto Carlos in een sprintduel op grote achterstand zet, is op You Tube miljoenen keren bekeken. Dat was 2005. Anno 2014 is de inmiddels 32-jarige verdediger, na bij tweedeklasser Brest op een zijspoor te zijn beland, clubloos. Ook bij de tegenstander loopt een ‘speciaal geval’ rond. De Portugees Ito won ooit de hoofdprijs in een populaire tv-show: een contract bij Trofense. De opmaat voor een glansrijke carrière werd het niet. De linksbuiten rommelde sindsdien maar wat aan en ook vandaag zal zijn naam niet in de notitieboekjes verdwijnen. Na een veel te grove charge mag hij al voortijdig inrukken.

Eén van de aanwezige scouts is Jan de Koning van Ajax. ,,Dit is niet echt ons werkterrein, wij richten ons meer op de jeugd. Maar ik had toch niets te doen en je weet het nooit.’’

Quick Boys

Ook de regionale top- en hoofdklassers zijn goed vertegenwoordigd. ,,Ik zoek nog een centrale verdediger’’, aldus Quick Boys-trainer Ted Verdonkschot. ,,Praten kan altijd’’, laat Volendammer Gerard Aafjes hem desgevraagd weten. Voor ploeggenoot Wesley de Ruiter is het een ‘thuiswedstrijd’. ,,Alle teams zitten in Holiday Inn, letterlijk bij mij om de hoek’’, lacht de Leidse doelman, die vorig seizoen op amateurbasis voor FC Den Bosch uitkwam. ,,Ik ben er op de fiets heen gegaan.’’ De geboren Noordwijker zet nog één keer alles op alles om zijn profloopbaan te verlengen. ,,Ik ben 28, hartstikke jong voor een keeper. Maar ik wil daarnaast sowieso ook aan een maatschappelijke carrière werken. De politieopleiding lijkt me wel wat.’’

Mocht zijn profbestaan eindigen, dan kan De Ruiter alvast op Leidse interesse rekenen. ,,We zijn hard op zoek naar een keeper en de komst van Wesley zou geweldig zijn’’, verkondigt Frans Stouten van eersteklasser FC Boshuizen. Of het enthousiasme van twee kanten komt, het valt nog even te bezien.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.