'Rijnsaterwoude met uitsterven bedreigd'

'Rijnsaterwoude met uitsterven bedreigd' Archieffoto Dick Hogewoning

'Rijnsaterwoude met uitsterven bedreigd' Archieffoto Dick Hogewoning

Redacteur Rijn en Veen
Rijnsaterwoude

’We worden monddood gemaakt. Rijnsaterwoude wordt een slaapdorp’ en ’Wij hangen als het ware aan de laatste tiet. Ons dorp zal doodbloeden’. Het zijn zomaar wat uitspraken van inwoners die zich verzetten tegen Rijnsaterwoude als ’groenkern’.

De supermarkt en de bakker zijn er inmiddels verdwenen. De pinautomaat wordt binnenkort weggehaald en de bus rijdt nog maar enkele keren per dag.

Sinds 2012 maakt Kaag en Braassem onderscheid in groei- en groenkernen. Waar in de groeikernen Woubrugge, Leimuiden en Roelofarendsveen ruimte is voor nieuwe woningen, kinderopvang, apotheken, sporthallen en buurthuizen, moeten de overige groenkernen veelal zonder doen.

Dat is goed zichtbaar in het nieuwe bestemmingsplan, dat de toekomst van de kernen Leimuiden en Rijnsaterwoude beschrijft. Nieuwe bouwprojecten zijn welkom in Leimuiden, terwijl Rijnsaterwoude vooral haar ’recreatieve kansen’ moet benutten. Daarbij gaat het om de aanleg van wandel- en fietsroutes en is geen ruimte voor woningbouw. Al tijdens het dorpsbezoek door het gemeentebestuur eind vorig jaar bleek dat de Woudenaren zich daar niet zomaar bij neerleggen. ,,Met het aanmerken van Rijnsaterwoude als groenkern wordt het dorp als het ware op slot gezet’’, zegt Ron van Wieringen, geboren in Rijnsaterwoude, waar zijn familie nog steeds woont.

Daarom verspreidde hij samen met zijn broer en neven 200 enquêtes onder inwoners en ondernemers van Rijnsaterwoude. Ruim 90 procent van de respondenten geeft aan dat er te weinig mogelijkheden voor starters en senioren zijn.

Lees meer in het Leidsch Dagblad van zaterdag.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.