Jongeren in Hoogmade hebben het verknald

De JOP na de fik. Foto Hennie Wilthof

Annelies Karman
Hoogmade

Wijkagent Hennie Wilthof had de jeugd van Hoogmade nog één kans gegeven. Als de in 2013 nieuw geplaatste Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) gesloopt zou worden, was het afgelopen. Dit weekend werd de houten overkapping met vuurwerk in de fik gezet.

,,Dit is de zoveelste keer’’, verzucht Wilthof. ,,Je geeft ze een kans en geeft ze een hangplek, die ook wel iets heeft kost. Maar schijnbaar kunnen ze het toch niet laten.’’ Ongetwijfeld zitten er ook goede jongens bij, realiseert de agent zich. ,,Maar de goeden lijden onder de kwaden.’’

De JOP werd in 2012 op het speelveld aan de Van Alcmaerlaan geplaatst. De hangplek moest voorkomen dat de jongeren nog langer dingen vernielden bij het winkelcentrum de Kom. Datzelfde jaar sloopten ze de JOP, waarna er een nieuwe kwam.

De gemeente laat weten dat het uitgebrande ding nog even blijft staan. ,,Dit om een voorbeeld te kunnen geven van wat voor een schade er kan worden aangericht met vuurwerk’’, legt een woordvoerder uit. ,,Voor oud en nieuw wordt het weggehaald.’’ Ze kan nog niet zeggen of er een nieuwe JOP voor terug komt.

Als het aan Wilthof ligt, herstelt de gemeente Kaag en Braassem de schade niet. Tenzij de daders zichzelf melden. ,,Dan kunnen we er buiten het strafrecht om in overleg met ouders uit komen.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.