Grote hightech boei spoelt aan op strand Katwijk

1/3
Katwijk

Op het strand tussen Katwijk en Scheveningen is woensdag een geavanceerde meetboei van zo’n 2,5 meter breed gevonden. Een bijzondere vondst voor Leen van Duijn, de strandjutter van de Eerste Hulp bij Zoogdieren, die elke morgen een ritje over het strand maakt.

Van Duijn ziet tijdens zijn ritjes over het strand regelmatig spullen liggen. Woensdagochtend rond half acht was hij op het strand te vinden met zijn zoon in hun strandjeep. Ten zuiden van Katwijk dachten ze in de branding een kiel van een schip te zien liggen. Het bleek echter om een hightech boei te gaan.

Deze boei was voorzien van apparatuur voor metingen op de Noordzee en was nog geheel intact en in bedrijf. Het grote apparaat verzamelde waarschijnlijk informatie over wind, stroming, golven en omgevingscondities in het windmolenpark ten westen van Hoek van Holland.

De 'Kattukse' strandjutter heeft gelijk contact gelegd met het bedrijf waar de boei van is in Noorwegen. ,,Daarbij heb ik op mijn best in het Engels en Kattuks uitgelegd dat ik hun boei gevonden had op strand”, vertelt Van Duijn lachend. Hij regelde daarnaast dat de boei van ongeveer 1,7 ton met een shovel van Schaddé van Dooren veilig gesteld mocht worden. De Noren stelden dat zeer op prijs.

Of de strandjutter een ’vindersloon’ krijgt voor de bijzondere vondst, is hem nog niet bekend.

Foto’s: Gert-Jan Onderwater

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.