Zwaluwenkolonie in Warmond van ondergang gered

De half gesloopte loods in de jachthaven.© Foto Leidsch Dagblad

Roy Hazenoot
Warmond

Als het even meezit, is een bijzondere huiszwaluwenkolonie in Warmond van de ondergang gered. De loods waarop de zwaluwen nestelden is deels en illegaal gesloopt en net op tijd zijn in de buurt nieuwe nestplekken gecreëerd. De grote vraag is nu: zijn de vogels bereid te verhuizen?

„Huiszwaluwen zijn eigenwijze krengen”, zegt Charlotte Matthijsse van Vogelwerkgroep Teylingen. In 2011 kwam zij de bijzondere kolonie op het spoor na een uitgebreide inventarisatie in het gebied rondom de Kagerplassen. „Wat het zo bijzonder maakt, is dat het een hele grote en oude kolonie betreft. Aan de loods zaten al sinds 1980 nestjes. Vorig jaar telde ik er 44.”

’Waanzinnig plaatstrouw’

Een huiszwaluwtil op een naburig weiland en een buurman die op eigen grond ook nieuwe nesten heeft geplaatst, moeten het verlies van de ruim veertig nestjes aan de loods opvangen. Maar het creëren van voldoende vervangende plekken, is geen garantie voor succes, weet Matthijsse. „Zwaluwen zijn waanzinnig plaatstrouw.”

De dieren overwinteren in Afrika en de vogelexpert is benieuwd of de zwaluwen bij thuiskomst in Warmond het een nare verrassing vinden dat hun nesten weg zijn of dat ze zonder problemen hun intrek nemen in de nieuwe broedplaatsen. De eerste hebben de lange reis al afgelegd en zijn gespot boven Warmond, maar het is nog niet bekend of ze al zijn genesteld.

Hof van Leede

De dieren moeten wijken voor het nieuwbouwproject Hof van Leede bij de jachthaven Fort Marina. De loods staat op de plek waar een van de vier appartementencomplexen moet komen en moet dus worden gesloopt. Dit gaat tot dusver niet van een leien dakje en zal waarschijnlijk nog een staartje gaan krijgen.

Een sloopbedrijf was al begonnen met het weghalen van het oude gebouw (en dus ook van de zwaluwnestjes), maar de gemeente Teylingen heeft de sloop stil laten leggen. De sloopvergunning was namelijk nog niet verleend. De gemeente heeft nog zeven weken om wel of niet akkoord te gaan.

Wet Natuurbescherming

Daarnaast liep nog een andere procedure. Vanwege de beschermde status van de zwaluwen moet een ontheffing van de Wet Natuurbescherming door provincie worden verleend. De aanvraag hiervoor heeft de projectontwikkelaar ingetrokken omdat in het pand geen zwaluwnesten meer bevinden, aldus de gemeente.

De instantie die toezicht houdt op het naleven van de Wet Natuurbescherming, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, is door Teylingen op de hoogte gebracht van ’de illegale sloop’, zegt een woordvoerder dan de dienst. „We zijn nu de documenten aan het uitpluizen en komen snel naar Warmond om een proces verbaal op te maken.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.