Bep Monfils geeft zich bloot in boekje

Bep Monfils (rechts) met haar zussen Coby (links) en Saar (midden). © Foto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

Het is een klein boekje geworden, zegt Bep Monfils. Maar het verhaal dat er in staat, is voor haar niet zo klein. Zondagmiddag presenteert ze in het hart van De Kooi - vanuit haar huis op de hoek van de Lombokstraat en de Atjehstraat - ’Wij Bep - mijn leven als Bep het Medium uit Leiden’. „Er is een wijntje of een verse bak koffie voor iedereen die komt.”

Een feestelijke gebeurtenis. Een paar dagen voor de presentatie trekt Bep desondanks een bedenkelijk gezicht. Ze is – anders dan bij veel andere gelegenheden – best zenuwachtig.

„Ik vind het eng. Ik heb er zelfs nachtmerries van”, zegt ze. „Dan droom ik dat ik iemand mijn boek geef en dat zomaar alle blaadjes uit de kaft vallen. Ik ben nog nooit ergens zo nerveus voor geweest als voor de presentatie van mijn boek.”

Waarom? „Ik leg mezelf op straat. Er zitten details in dit boek… Mensen hebben nog nooit mijn shit gehoord. Ik vertelde niks om mezelf te beschermen. En nu doe ik het wel. Het verhaal in het boek is eigenlijk helemaal niet zo feestelijk.”

Schrikken

Ze doelt onder andere op het feit dat ze zich meer dan de helft van haar leven knap eenzaam en onbegrepen heeft gevoeld vanwege – zoals ze het zelf noemt – ’mijn mediamieke gave’. Als kind werd ze door haar moeder angstvallig in de gaten gehouden, om te voorkomen dat ze dingen zou zeggen waar mensen van zouden schrikken. Vaak dachten mensen dat ze ziek was, omdat ze altijd bij haar moeder moest blijven en niet vaak met andere kinderen mocht spelen. Veel mensen meden haar alsof ze een besmettelijke ziekte had. Hoe dat voelde, beschrijft ze in ’Wij Bep’. „Mijn boek maakt mij mens, nu eens niet medium.”

Zondag geeft ze de eerste twee boeken aan twee voor haar bijzonder belangrijke mensen, haar zussen Saar en Coby. ,,Ik had vroeger eigenlijk drie moeders: mijn echte moeder en Saar en Co. Ze waren behalve mijn kleine moedertjes mijn lijfwachten en mijn vriendinnetjes. Ze moederen nog steeds over me. De een woont rechts en de ander links. Als ik ziek ben, komt Saar kippensoep brengen en staat Co aan mijn bed te foeteren of ik niet eens naar de dokter moet. Die meiden worden in het boek zwaar besproken. Ik kan ze nog niet missen.’’

Alles passeert de revue: de belangrijke rol die haar moeder in haar leven speelde, het overlijden van beide ouders, de geboorte van dochter Doortje, maar ook het drama van een miskraam. Natuurlijk ook het huwelijk met echtgenoot Ron Kager: de twee waren al jaren samen maar trouwden op latere leeftijd voor de camera van het SBS-programma ’De leukste families van Nederland’.

Gave

Ook schrijft Bep uitgebreid over haar werk. ,,Zo’n gave is mooi als je er mee weet om te gaan en als het wordt geaccepteerd’’, zegt ze fijntjes. ,,De laatste tien jaar pas willen mensen met me gezien worden. Maar de 43 jaren daarvoor waren heel andere koek. Vooral als kind was het een drama.’’

Waarom ze al die dingen aan het papier heeft toevertrouwd? Het was eigenlijk een zoektocht voor de bekende Leidse. ,,Schrijven is sowieso een hobby van me maar ik heb het vooral gedaan om in mijn eigen hart en hoofd dingen recht te zetten. Over mijn moeder die ik zo fucking lief had, maar die mij zo anders zag. Over hoe mensen met mij omgaan. Terwijl ik aan het schrijven was, dacht ik zelf ook: Nou Bep, je bent ook wel een vreemdeling ook.’’

Iedereen is welkom bij de presentatie van het boek van Bep Monfils op Valentijnsdag, van 15 tot 17 uur aan de Lombokstraat 66. Vanaf maandag is het boek ook te koop (9,95 euro) in de boekhandel en via de website denieuweleidseuitgevers.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.