Bio Science Park Leiden krijgt meer woningen dan verwacht

Artist impression van het entreegebied.

Artist impression van het entreegebied.

Liza Janson
Leiden

In het nieuwe entreegebied van het Bio Science Park in Leiden worden de komende jaren duizend huurwoningen gebouwd. Ook komen er winkels en horeca. Yisheng Development uit Amstelveen gaat het gebied rond het Universitair Sportcentrum ontwikkelen.

De gemeente en Universiteit Leiden hebben de investeerder gekozen uit vier partijen. Het ontwerp van Yisheng sluit volgens de gemeente aan ’op het principe van het Hollandse landschap met lange zichtlijnen, veel groen en water en inheemse bomen en planten’.

Kloppend hart

Het aantal woningen is meer dan oorspronkelijk gepland. Eerst werd nog gesproken over 750 woningen. Ze zijn bedoeld voor studenten, net afgestudeerden en medewerkers van de universiteit en bedrijven. Naast huizen komen er tussen de Plesmanlaan en Einsteinweg ook winkels, horeca en andere voorzieningen. Zo moet het entreegebied ’het kloppend hart’ van de campus worden, hoopt wethouder Paul Dirkse. „Hier komen wonen, werken, studeren en verblijven samen.”

De ondernemers op het Bio Science Park zijn blij met de plannen, zegt voorzitter Harry Flore van de ondernemerskoepel. „Er komen veel meer woningen dan verwacht, geweldig.” De ontwikkeling van dit gebied vindt hij belangrijk. „Zo wordt het park na 17.00 uur ook levendig. Bedrijven vragen ons nu vaak waarom er niet meer cafés zijn.”

De bouw begint - als de gemeenteraad akkoord gaat - in het najaar van 2019. Naar verwachting is het gebied in 2023 klaar.

Lees ook: Ondernemers willen biodiversiteit op Leiden Bio Science Park behouden

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.