Huisvesting ’Polen’ weer op de agenda

Roy Hazenoot
Duin- en Bollenstreek

Voor het eerst in lange tijd wordt weer serieus nagedacht over de huisvesting van arbeiders uit Oost-Europa. Dat merkt Dennis van der Voort van Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten (THA). „We ontvangen begrip voor de problemen die we ervaren en de politiek is blij dat ze met ons kunnen spreken.”

De afgelopen maanden heeft Van der Voort met huisvesters als Homeflex en uitzendbureau Flexible Human Services bij de politiek aangedrongen het tekort aan slaapplekken aan te pakken. Eerdere doelstellingen op dit gebied (3000 extra bedden) werden namelijk niet gehaald.

Noodkreet

De noodkreet dit voorjaar was niet tegen dovemansoren gericht. „Het onderwerp staat weer op de agenda”, zegt Gerben van Duin, bestuurder bij Holland Rijnland en wethouder in Noordwijk. „Wij willen graag initiatieven ondersteunen. We gaan met alle gemeenten in de regio kijken waar wat kan worden gebouwd.”

De problemen zijn groot en talrijk. Niet alleen moet er grond worden gevonden waar (tijdelijke) huisvesting kan worden geregeld, ook verhogen de werkende Oost-Europeanen de druk op reguliere woonplekken. Bovendien worden naar schatting van de taskforce tientallen miljoenen euro’s economische groei in de regio misgelopen doordat migranten een baan niet kunnen accepteren, omdat ze geen woonruimte kunnen vinden.

Sociale situatie

Van Duin onderschrijft de gevolgen. „Huizen worden opgekocht om arbeiders erin te laten slapen. Dat is niet goed voor de sociale situatie in een straat.” Volgens de bestuurder heeft de taskforce de afgelopen maanden tijdens besprekingen op regionaal niveau ’een goed verhaal neergezet’. „Wij willen hen ondersteunen hierin.”

Na de zomer worden de gesprekken hervat met de veertien gemeenten van het samenwerkingsverband Holland Rijnland. De eerste nieuwe ’bedden’ moeten voor volgend jaar zomer zijn gecreëerd. Tegelijk worden gesprekken gevoerd met regio’s Amsterdam, Utrecht en Den Haag, omdat het volgens Van Duin niet zo kan zijn dat de Leidse regio slaapplekken regelt en de migranten vervolgens elders werken. „Die discussie gaan we zeker voeren.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.