Legionella in leidingen 3 Octoberhal

Het Legionella Pneumophila-bacterie zoals het groeit wanneer het op de kweek is gezet.
© ANP
Leiden

In waterleidingen van de Leidse 3 Octoberhal nabij de Smaragdlaan is legionella aangetroffen. Douchen is daarom voorlopig verboden. De gemeente heeft ook andere sporthallen en –accommodaties gecontroleerd, maar de resultaten daarvan zijn nog onbekend.

De legionellabacterie veroorzaakte begin 1999 bij een bloemententoonstelling in het Noord-Hollandse Bovenkarspel een grote ramp.

Daar overleden 32 bezoekers en raakten 206 personen ernstig ziek door de bacterie die de Veteranenziekte veroorzaakt. Sindsdien worden in het hele land regelmatig waterleidingen gecontroleerd op de aanwezigheid van de dodelijk bacterie.

In de 3 Octoberhal is eerder deze week bij zo’n controle de volgens de gemeente ongevaarlijke non-pneumophila legionella variant aangetroffen.

De 3 Octoberhal beschikt over een automatisch spoelsysteem, maar dat heeft de genoemde legionellasoort niet kunnen verdelgen. Daarom is direct een doucheverbod ingesteld.

Het goed doorspoelen van de leidingen is vaak de beste remedie en dat gaat de gemeente ook doen.

Daarna heeft nog een vervolgcontrole plaats in de hal die op de nominatie staat om over enkele jaren te worden gesloopt. Ook in andere hallen en zalen is het water getest.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.