’PET-fles alleen met statiegeld’

Merijn Tinga opende het academisch jaar 2017-2018 van de Universiteit Leiden met een pleidooi voor hergebruik van PET-flessen.

Merijn Tinga opende het academisch jaar 2017-2018 van de Universiteit Leiden met een pleidooi voor hergebruik van PET-flessen.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Met gekruiste vingers opende rector magnificus Carel Stolker op 19 mei zijn e-mail. Hoe zou de Universiteit Leiden het hebben gedaan in de strijd om de jaarlijkse duurzaamheidsprijs SustainaBul? Het viel hem niet tegen: van de vijftien deelnemers scoorde Leiden op de derde plek, na de Universiteit Wageningen en de TU Eindhoven. Nu ja, zei hij gisteren tijdens de opening van het academisch jaar 2017-’18 in de Leidse Pieterskerk - die positie gunt hij de nummers één en twee wel. Duurzaamheid zit immers in de kern van het onderwijs en het onderzoek van die universiteiten. Maar dat Leiden, door duidelijke doelen te stellen, zo snel naar de top drie kon opstoten, bewijst ’dat het hard kan gaan als je er aandacht aan besteedt’.

Ook de Universiteit Leiden gaat duurzaamheid centraal stellen. Voor een deel is hier een zakelijk belang mee gemoeid, erkende Stolker. Internationale studenten kijken bij de keuze voor een universiteit niet alleen naar de academische reputatie, maar ook naar hoe zij scoort op het gebied van duurzaamheid en diversiteit.

De officiële opening van het academisch jaar werd verricht door ’plastic soup surfer’, kunstenaar en bioloog Merijn Tinga (44). De Leidenaar begon in 2013 een eenmansactie om te voorkomen dat plastic in zee terecht komt. Gaandeweg kreeg hij zoveel steun, dat hij in februari dit jaar een petitie met 60.000 handtekeningen kon indienen bij de Tweede Kamer. Die moet ertoe leiden dat frisdrankproducenten statiegeld gaan heffen op PET-flesjes. Op die manier worden ze vaker gebruikt en kan de hoeveelheid plastic afval met 90 procent worden teruggedrongen. Gebeurt dat niet, zo hield Tinga zijn universitaire gehoor voor, dan is het totale gewicht aan plastic soep in de oceanen in 2050 net zo groot als de hoeveelheid vis. ,,Plastic doordringt de volledige voedselketen en komt uiteindelijk ook op ons bord.’’

Van initiatieven om plastic soep uit zee te zeven, verwacht Tinga niet veel. Voorkomen dat plastic afval ontstaat, is de enige manier om natuur en milieu te ontlasten. Om de druk op te voeren, wil Tinga ongevraagd veertig deurwaarders met een ’desbewustheids exploot’ sturen naar de CEO’s van bedrijven als Spa en Coca Cola. Het octrooirecht biedt mogelijkheden voor zo’n deurwaardersactie, die de directeuren op hun verantwoordelijkheden moet wijzen, aldus Tinga tijdens zijn toespraak.

De universiteit steunt Tinga door in 35 onderwijsgebouwen een openbare drinkwatervoorziening te plaatsen van stichting ’Join the Pipe’. Studenten kunnen via de universitaire duurzaamheidscommissie Green Keys een herbruikbare fles kopen en zo bijdragen aan het voorkomen van plastic soep.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.