Eén long, drugsgebruik en ruzie thuis

Leiden

Nico (26) zorgde voor zijn zieke moeder en daarna voor zijn vriendin met anorexia.

,,Toen ik zes werd, kreeg mijn moeder longkanker. Zij werd weer genezen verklaard, maar twee jaar later kwam het terug. Toen hebben ze één long weg moeten halen. Daarna was ze echt genezen, maar ze hield er wel wat aan over. Ze loopt moeilijk en gebruikt veel medicijnen. Door die medicijnen werd ze ook dikker. Daarnaast heeft ze COPD en een lekkende hartklep.

Mijn oudere broer ging aan de drugs toen ik acht was, dus die was er nooit. En mijn vader was altijd aan het werk, dus zat ik meestal tot een uur of zeven ’s avonds alleen thuis met mijn moeder.

Ik ging wel gewoon naar school. Maar als ik thuis kwam, moest ik twee keer in de week medicijnen halen voor mijn moeder en boodschappen doen. En als mijn vader moest overwerken, zorgde ik ook voor het eten. Vanaf mijn twaalfde hoorden ook stofzuigen, dweilen en afwassen tot de routine.

Als je klein bent voel je wel dat er iets speelt, maar je weet niet precies wat. Ik wist wel dat mijn moeder ziek was, maar niet hoe erg het was. Dat besef komt pas wanneer je op de middelbare school zit.

Het huishouden vond ik niet zo’n probleem. Wel de mentale druk, samen met school. En er was nogal eens ruzie thuis. Als ik dan na het eten nog mijn huiswerk moest maken, zat ik soms tot twaalf uur ’s nachts te werken. En er dan om zeven uur weer uit.

De spanning thuis, spanning op school. Als jongen van zestien, zeventien kon ik daar niet mee omgaan. Ik ging steeds meer blowen, ik kwam minder thuis. In het weekend soms helemaal niet.

Tijdens mijn opleiding sociaal-maatschappelijke dienstverlening leerde ik mijn vriendin kennen. Toen zij zwanger werd, ben ik gestopt met school om te gaan werken.

Vier maanden na de bevalling kwam mijn vriendin in een postnatale depressie terecht die zich uitte in anorexia. Het ging niet goed met haar en na twee jaar zat ik aardig tegen een burn-out aan. Ik stopte met werken, zodat zij full time in therapie kon. Dat werkte. Twee jaar geleden is zij genezen verklaard.

En ik ben nu bijna klaar met mijn opleiding.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.