Stakingsleiders stadsbeheer Leiden geschorst

Stakingsleiders stadsbeheer Leiden geschorst. Foto: Archieffoto HDC Media

Stakingsleiders stadsbeheer Leiden geschorst. Foto: Archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
Leiden

Memet Sari en Marcel van den Berg, de Leidse vuilnismannen die de afgelopen jaren het voortouw namen in de strijd tegen verzelfstandiging van hun afdeling, zijn op non-actief gesteld.

De twee zouden zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie en bedreiging. Collega's vermoeden vuil spel en maken zich grote zorgen.De gemeente informeerde dinsdagochtend het personeel van de afdeling Stedelijk Beheer, verantwoordelijk voor onder meer vuilnisdienst en groenonderhoud. Hoffmann Bedrijfsrecherche onderzoekt de vermeende bedreiging en intimidatie. Dat duurt maximaal drie maanden.

Het nieuws is bij de afdeling ingeslagen als een bom. Volgens berichten vanaf de werkvloer geloven medewerkers er weinig van. Zij vrezen dat het een vuil spelletje is om de twee eruit te werken. Zeker omdat het juist de medewerkers betreft die de afgelopen jaren hun collega's vertegenwoordigden in de soms felle strijd tegen verzelfstandiging. Die culmineerde in een staking, waarvan zij de leiders waren. Naar verluidt werden zij in die jaren met enige regelmaat vanuit het stadhuis onder druk gezet. Zij zouden zelfs dreigtelefoontjes hebben gekregen.

Vorige week uitten de twee nog kritiek op de manier waarop de gemeente omgaat met het verbeterplan dat de gemeenteraad uiteindelijk aannam. Dat deed de raad onder meer, omdat de besparingen die de gemeente met verzelfstandiging dacht te bereiken, twijfelachtig waren. Bovendien wist de afdeling de raad ervan te overtuigen zelf miljoenen te kunnen bezuinigen. Vorige week laaide het conflict weer op. Het personeel is bang dat miljoenen euro's verspild worden aan externe trainingsbureaus, verandermanagers en een verbeterteam.

De gemeente bevestigt het onderzoek, maar wil verder niet reageren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.