Actiegroep voor windmolens in Kaag en Braassem

Een windmolenpark in Kaag en Braassem, en dan het liefst langs de N207. Daar wil de Coöperatieve Windmolengroep Jacobswoude zich hard voor maken. De club houdt komende maandag een eerste bijeenkomst om inwoners van de gemeente te informeren over de mogelijkheden die de komst van een windmolenpark met zich meebrengt. ,,De tijd is rijp’’, zegt Cees van Rijn, die namens de groep het woord voert.

De Windmolengroep bestaat in feite al jaren. Rond 2000 richtte een aantal inwoners van de voormalige gemeente Jacobswoude het op. Toen hun plannen voor de bouw van windmolens in 2003 door de gemeenteraad werden weggestemd, ging het verder als een slapende vereniging. ,,Een half jaar geleden begon het weer te leven’’, legt Van Rijn uit. Vanwege de doelstelling om een ’energieneutrale’ gemeente te worden, staat duurzame energieopwekking nu bovenaan de agenda van Kaag en Braassem. ,,De naam moeten we nog aanpassen. Inwoners uit de hele gemeente kunnen zich bij ons aansluiten.’’

De vereniging wil zowel burgers als agrariërs en ondernemers bereiken. ,,Het doel is om duidelijk te maken op welke manier een windmolenpark kan worden gerealiseerd.’’ Wim Veldboom, voorzitter van burgerwindcoöperatie Zeewolde, is bij de informatieavond te gast om te vertellen over wat er bij duurzame energieopwekking in coöperatief verband precies komt kijken.

,,Het is belangrijk dat mensen inzien dat een molen in het dorp van iedereen is’’, vindt Van Rijn. ,,Je kunt er als dorp samen van profiteren.’’ Lachend voegt hij toe: ,,En het is toch mooi als je, wanneer je thuiskomt van werk, een koud biertje uit je koelkast kan pakken zonder dat de Groningers daarvoor hoeven te schudden in hun bedden.’’

De bijeenkomst heeft plaats op maandag 26 maart in Het Schoolhuis aan de Herenweg 22 in Rijnsaterwoude en begint om 20.00 uur.

Meer nieuws uit Rijn en Veen

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.