Verschillen in visie op Kopermolen

De ’ketelmeerkant’ van De Kopermolen.© Archieffoto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het nieuwe stadsbestuur van Leiden verlangt een geheel nieuw plan voor De Kopermolen. De eigenaar van het winkelcentrum, Van der Vorm Vastgoed, wil echter eerst het oude en deels aangepaste ontwerp voorleggen aan de nieuwe D66-wethouder Fleur Spijker.

’Van der Vorm heeft vertrouwen in de plannen en in de samenwerking met bewoners van Merenwijk’, zo schrijft een woordvoerder van het bedrijf.

Waar Van der Vorm dat vertrouwen op baseert, is niet duidelijk. De aanvankelijke plannen met daarin de nadruk op extra flats rond het winkelcentrum in de Merenwijk, stonden bloot aan veel kritiek van buurtbewoners. Het actiecomité Hart voor de Merenwijk heeft inmiddels 6.000 protesthandtekeningen opgehaald.

Wijkbewoners willen wel dat hun winkelcentrum annex ontmoetingsplaats grondig wordt vernieuwd, maar de bouw van hoge appartementencomplexen daar omheen om de kosten te drukken, dat kan bepaald niet op hun goedkeuring rekenen.

De nieuwe collegepartijen D66, GroenLinks en PvdA noemden drie omstreden bouwprojecten specifiek in hun beleidsakkoord voor de komende jaren. De Kopermolen is er daar een van. Alleen al dát het wordt genoemd, is een sterke aanwijzing dat de drie partijen een geheel ander ontwerp wensen dan er nu op tafel ligt. Dat bevestigde D66-fractievoorzitter Vahit Köroğlu afgelopen woensdagavond tijdens een raadsvergadering. „Wij willen een nieuw plan, inclusief nieuwe woningen, maar zónder woontorens en in goed overleg met de buurt.”

Desondanks gaat de Rotterdamse vastgoedonderneming Van der Vorm verder met de eerdere opzet. Op voorspraak van buurtbewoners en gemeente zijn er wel aanpassingen gemaakt. In de meest recente versie van eind vorige maand, is een parkeerplaats voorzien op het dak van het nieuwe winkelcentrum. En op de parkeerhavens die nu aan de doorgaande Ketelmeerlaan grenzen, komt extra winkelruimte en meer groen. Het nieuwe winkelcentrum krijgt bovendien een centrale ontmoetingsplek, maar ook nog steeds enkele woontorens er omheen. De maximale hoogte van de gebouwen zijn wel gezakt, van honderd naar zeventig meter.

Op denieuwekopermolen.nl doet Van der Vorm de vernieuwde voorstellen uit de doeken. Het is nog niet bekend wanneer Spijker en vertegenwoordigers van de vastgoedfirma de verschillen van inzicht bespreken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.