Woonafspraken Katwijk op losse schroeven

Alieke Hoogenboom a.hoogenboom@hollandmediacombinatie.nl
Katwijk

Woningcorporatie Dunavie en de gemeente Katwijk zijn klaar om hun handtekening onder de woonafspraken voor 2016 tot en met 2019 te zetten, maar Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek (SHD) krabbelt op het laatste moment terug.

De SHD-achterban die bestaat uit 35 bewonerscommissies uit de dorpen Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg kan zich in vier punten niet vinden. „En dat kan ik niet negeren”, lichtte voorzitter Cees Oostindie de wending donderdag tijdens een raadscommissie toe. „Ik ben verplicht naar mijn achterban te luisteren. Dat wist iedereen voordat we aan tafel gingen.” De drie partijen hebben anderhalf jaar gewerkt aan de afspraken die onder meer gaan over de betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid van woningen.

De bewonerscommissies vinden onder meer dat Dunavie geen koopwoningen moet bouwen. Daarnaast willen ze dat de parkeernorm voor sociale huurwoningen gelijk blijft aan die van dure koopwoningen. Verder willen ze dat over de aanpak van burenoverlast concretere afspraken worden gemaakt en stellen ze dat de Katwijkse woningcorporatie geen voorkeurspositie mag hebben voor bouwen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg.

Verrassing

Voor wethouder Krijn van der Spijk (wonen) en Dunavie-directeur Alfred Busser kwam de mededeling van Oostindie als een verrassing. „Ik vind dat je één keer onderhandelt”, reageerde Busser. „Het kan niet zo zijn dat je daarna zegt: ’nu zijn er nóg vier punten’. Wat hebben we al die tijd dan gedaan?”

Het is nog onduidelijk wat voor en of de actie van de SHD consequenties heeft. Van der Spijk bespreekt de kritiekpunten volgende week in de collegevergadering. Het tekenmoment tussen de drie partijen op 1 juni gaat in elk geval niet door. „Dat wordt een bespreking over hoe nu verder en of we afspraken moeten aanpassen”, zei de wethouder. De afspraken moeten uiterlijk voor 1 juli bij de minister van wonen liggen.

Voorkeurspositie

Op het punt over de voorkeurspositie voor bouwen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg kreeg Oostindie bijval van aanwezige raadsleden. „Geen kartelvorming”, aldus Nico van Hoogdalem (VVD). Concurrentie werkt juist verfrissend, is zijn idee. Wat betreft Jaap Haasnoot (KiesKatwijk) ’schiet Katwijk zichzelf in de voet’ met Dunavie als ’monopolist’. Ook PvdA-raadslid Matthijs van Tuijl is duidelijk tegen zo’n positie voor Dunavie. „Je moet eerst kijken wat nog meer mogelijk is en andere partijen ook een kans geven.”

Wethouder Van der Spijk is het daar niet mee eens. „Van monopolisme is geen sprake meer nu alle corporaties terug zijn naar hun kerntaak”, zei hij. Hij doelt op het bouwen en verhuren van woningen voor mensen met een laag inkomen. „Het lijkt me daarnaast lastig voor het college als we voor elke tweehonderd woningen met een andere woningbouwcorporatie te maken hebt.” Een derde punt dat hij noemde was dat een Katwijkse woningbouwvereniging makkelijker woningen kan toewijzen aan eigen inwoners.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.