Peurbakkentocht: feestboten, ludieke ontwerpen en prachtige bouwsels

Peurbakkentocht Lakenfeesten© Foto Taco van der Eb

Robert Toret
Leiden

Vanaf de Rijnsburgerbrug lopen twee smurfen met een biertje in hun hand het Kiekpand op, langs het water, richting hun boot. Even verderop, op de Beestenmarkt, verlaten Bassie en Adriaan net een populair fastfoodrestaurant. De clown neemt een teug van zijn milkshake, terwijl de acrobaat zijn tanden in een hamburger zet.

Een rariteitenkabinet. Het is de Peurbakkentocht ten voeten uit. De 33ste editie van de grachtenparade vormt daar geen uitzondering op.

Om even voor zevenen stelt de bonte stoet zich op het water van de Apothekersdijk op, in een vooraf bepaalde startopstelling. Het zorgt voor een kakofonie van geluid. Dj’s, zangers of simpelweg geluidsinstallaties met de nodige watts: de ’drijvende disco’s’ hebben in de 33 jaar dat het populaire onderdeel van de Leidse Lakenfeesten bestaat, hun plekje wel verworven. En dus gaat het ’van links naar rechts’ en ’van voor naar achter’.

Waar daar vroeger nog wel eens schande over werd gesproken, blijken die ’zuipschuiten’ inmiddels toch volledig geïntegreerd. De duizenden aan de kade zingen en dansen vrolijk mee.

En gelukkig zijn er ook nog genoeg deelnemers die echt werk maken van hun boot. De Stamgasten doen dat sinds jaar en dag. Zo maakte de vriendengroep vorig jaar nog indruk met een schitterende replica van de historische blauwe tram. De titelverdediger heeft het dit keer echter bewust bescheiden gehouden. ,,We doen nu niet mee om de winst, maar voor de lol’’, claimt Ruud Poeliejoe namens de veelvoudig winnaar. ,,Je moet anderen ook een keer de kans gunnen hè. Anders wordt het ook zo voorspelbaar.’’

Hun ’simpele’ ontwerp, met Burcht en rode Leidse sleutels, mag er overigens alsnog zijn. ,,En vooral in dat ’Leiden’ ging nog een hoop tijd zitten. Die witte blokletters bestaan uit allemaal losse houten plankjes. Op z’n Leids gezegd een teringklus.’’

Tot de verbeelding spreekt de drijvende auto van Autoschade 071 en sloopbedrijf De Graaf. ,,James Bond-achtig’’, spreekt een toeschouwer haar bewondering uit.

Populair onder kinderen is de ’emojiboot’ van kinderdagverblijf Boter, Kaas & Overblijf, vol gele smileys. ,,En er is zelfs een bij die een drollenpak aan mocht’’, merkt een oplettende Rik van der Geest, die vanaf het terras van de Annies debuteert als speaker, op. ,,Nou, die is vast de gelukkigste van het stel.’’

Indrukwekkend is ook de boot van stichting Nou En. Adel verplicht, want dit betreft dan ook de eerste Leidse Peurbakkenclub, die zich op 1 augustus 2016 heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij de snackende Bassie en Adriaan hoort nog een hele entourage, inclusief B2, Vlugge Japie en Baron, maar ook met de welbekende rode sportauto, geelrode caravan en een prachtige, reusachtige Robin, de robot uit de bekende kinderserie. Een waardig opvolger van De Stamgasten, is ook de jury van mening.

Helemaal achteraan de stoet sluiten de dansers en opvallend schaars geklede danseressen van dansscholen Dos Bailadores en Salsiando de 33ste editie van de Peurbakkentocht af. Een koude editie, in vergelijking met de afgelopen jaren. Maar soepel bewegend op de exotische klanten van salsa, zouk en bachata dansen ze zich vakkundig warm. En daar kan toch echt geen alcohol tegenop.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.