Wie houdt ROC Leiden verantwoordelijk?

Jacques van Gaal, oud-bestuursvoorzitter van ROC Leiden. Hij staat het hoogst op de lijst van mensen die aansprakelijk worden gesteld voor het financiële drama waarin de school terecht kwam.

Jacques van Gaal, oud-bestuursvoorzitter van ROC Leiden. Hij staat het hoogst op de lijst van mensen die aansprakelijk worden gesteld voor het financiële drama waarin de school terecht kwam.© Hielco Kuipers

De Jacques van Gaal-zaal in ROC Leiden Lammenschans, gefotografeerd in 2012. Of de zaal nog zo heet is niet bekend.

De Jacques van Gaal-zaal in ROC Leiden Lammenschans, gefotografeerd in 2012. Of de zaal nog zo heet is niet bekend.© Leidsch Dagblad

1 / 2
Janneke Dijke
Leiden

Vijftien mensen worden door de raad van toezicht van ROC Leiden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor het feit dat de school aan de rand van de afgrond belandde.

Het gaat om twee oud-leden van het college van bestuur: Jacques van Gaal was van 2001 tot 2011 lid en was gedurende en groot deel van die tijd voorzitter.

Hij is de initiatiefnemer van de nieuwbouwplannen, en de motor er achter. Van Gaal werd enkele jaren geleden benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Tweede Kamerfractie van de VVD vindt dat de bestuurder zijn lintje terug moet geven. De andere oud-bestuurder is Marieke Jas, van 2003 tot 2010 algemeen bestuurslid. Zij was verantwoordelijk voor het onderwijs maar als bestuurslid wel bij de plannen betrokken.

De raad van toezicht van ROC Leiden stelt dertien oud-leden van de raad van toezicht aansprakelijk. Om wie het gaat is niet precies duidelijk: in de periode 2001 tot 2011 telde de raad in totaal veertien leden. Zeker is dat de oud-voorzitters Tjeerd van Rij (2002 tot 2009) en Liesbeth Halbertsma (lid van 2006 tot 2014, waarvan de laatste vijf jaar als voorzitter) een brief van ROC Leiden hebben ontvangen.

Ook ligt het voor de hand dat de leden Oosterloo, Ravesloot, Den Ouden, Sanders, Bormans en Tan verantwoordelijk worden gehouden. Zij hielden toezicht in 2008, het jaar waarin ROC Leiden de vastgoeddeals sloot met Green Real Estate en de Bank Nederlandse Gemeenten. Door die deals ging de school uiteindelijk bijna failliet. Het ROC werd gered door de minister, maar moet in 2017 fuseren met het ID College om alle problemen te boven te komen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.