Winkelvisie schok voor ondernemers Lammenschansweg

Binnert Glastra
Leiden

De vorige week gepresenteerde regionale ’Retailvisie 2025’ komt als een complete verrassing voor de bedrijvigheid rond de Lammenschansweg, die volgens die visie geen toekomst heeft. Willem-Jan Zirkzee van de gelijknamige meubelhandel is niet van plan het enige Leidse gebied voor grootschalige detailhandel te laten verdwijnen. Hij wil de lokale politiek wakker schudden.

Volgens Zirkzee heeft bureau Retail Management Center, dat de visie maakte voor de in ’Economie071’ verenigde gemeenten, nooit gesproken met de ondernemers aan de Lammenschansweg. Economie071-woordvoerster Joke Busschots ontkent dat. Zij stelt dat het bedrijventerrein, net als alle andere, van meet af aan heeft kunnen meepraten.

Het is echter pas sinds kort dat duidelijk is, dat het bedrijventerrein een van elf winkelgebieden is waarvoor de onderzoekers geen toekomst zien, die de slag om de gunst van de moderne consument niet zullen winnen. Grootschalige detailhandel buiten de stad voorzien de onderzoekers in 2025 alleen nog aan de Rijneke Boulevard, Wooon, De Baanderij en ’t Heen.

Champs-Élysées

Dat beseffen de winkeliers aan de Lammenschansweg nog niet echt, denkt Zirkzee. Het is amper twee jaar geleden dat de gemeente besloot om bouw- en vestigingsregels in het gebied te versoepelen. Voor de Lammenschansweg spiegelde de politiek een toekomst voor als een soort lokale Champs-Élysées. ,,Ik denk niet dat iedereen doorheeft dat deze retailvisie daarvoor in de plaats komt’’, zegt Zirkzee.

En dat geldt ook voor de gemeenteraad, denkt hij, die er na de zomer over moet besluiten. ,,Er is veel aandacht voor het centrum, en dat snap ik ook, maar dit houdt dus in dat er voor grote Leidse detailhandel straks geen plek meer is. Ze zeggen wel ’ wij sluiten geen bedrijven’, maar ze toetsen straks wel aan deze visie, je krijgt wel tegenwerking. Wij zijn een echt Leids bedrijf, zitten al tachtig jaar in de stad. Ik wil niet verhuizen, en ik ben niet de enige. Ik wil hier graag een boulevard maken, met een opvanglocatie voor ’local heroes’."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.