’Vliegtuigen steeds vaker lager over Leimuiden’

Archieffoto ANP

Ivar Lingen
Leimuiden

Vliegtuigen van KLM vliegen lager over Leimuiden dan voorheen het geval was. Ook zijn er meer vluchten gesignaleerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport dat opgesteld is door de werkgroep van Kaag en Braassem Geluid, dat vrijdag is gepubliceerd. Het rapport is tot stand gekomen aan de hand van metingen van sensoren en klachten van omwonenden.

In het rapport staat dat in juli 105 KLM-vliegtuigen op 600 tot 800 meter hoogte over Leimuiden vlogen, terwijl in dezelfde periode vorig jaar acht kisten dat maar deden. Ook het aantal klachten van bewoners uit Kaag en Braassem is verzesvoudigd: van 17 (juli 2013) naar 107. ,,Het is wéér een extra toename, want in de loop van het jaar was dit aantal al toegenomen’’, reageert Rob Loekenbach, die lid is van de werkgroep. ,,Hieruit blijkt dat we steeds worden geconfronteerd met meer overlast. Dat is nu heel concreet aangetoond.’’ Volgens Loekenbach is de overlast van vliegtuigen ter hoogte van Leimuiden ’nog nooit zo goed onderzocht’.

Opstijgen

De toename van de overlast heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met een nieuwe manier van opstijgen, die de vliegtuigen van KLM sinds kort verplicht hanteren. Uit energieoverweging - vermoedelijk om kosten te besparen - wordt er na de start langer lager gevlogen. Dat betekent extra geluidsoverlast voor Leimuiden, omdat pas na het passeren van het dorp de vliegkisten een sterke stijging inzetten.

Ironisch genoeg was de nieuwe manier van starten bedoeld om de overlast juist te verminderen. Nu blijkt echter dat de prognose en de realiteit mijlenver uit elkaar liggen.

De werkgroep zal de gemeente Kaag en Braassem en de provincie Zuid-Holland oproepen om dit binnenkort bij verschillende overleggen aan de orde te stellen. Volgens de werkgroep moeten gemeente en provincie ’alles in het werk stellen om de overlast voor bewoners van Kaag en Braassem zo veel mogelijk te beperken’.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.