Herinrichting van Park Roomburg onderzocht

Het sportgedeelte van Park Roomburg.© Archieffoto Hielco Kkuipers

Loman Leefmans
Leiden

Er komt een onderzoek naar de complete herinrichting van het Leidse Park Roomburg. Dat heeft sportwethouder Paul Dirkse (D66) toegezegd. ,,En daar zijn we bijzonder blij mee’’, zegt voorzitter Roelof Hol van de hockeyclub, de voornaamste initiatiefnemer van het project.

Park Roomburg ligt tussen Van Vollenhovenkade en Kanaalweg en bestaat uit twee duidelijk afgescheiden delen. Een helft is een groen park met grasvelden, bomenrijen, slootjes, speeltuintje en bankjes. De ander kant bestaat hoofdzakelijk uit hockeyvelden en tennisbanen van twee sportclubs, die beide Roomburg heten.

En die beide kampen al jaren met een enorm tekort aan speelruimte. Eerder dit jaar kwam de gemeente op het idee om de hockeyclub te verhuizen naar sportpark De Vliet aan de Voorschoterweg. Daar passen vijf kunstgrasvelden, tegenover de drie die Roomburg nu bezit. Ondanks het genereuze aanbod wil de hockeyclub toch liever in de Professorenwijk blijven. Daarom werd een schets gemaakt voor de herinrichting van heel Park Roomburg waarbij ook de gelijknamige tennisclub en scholen uit de buurt zijn betrokken.

Volgens dat voorlopige ontwerp worden sportvelden, meer dan nu, door het hele park verspreid en omzoomd met extra bomen, perkjes en bosjes. Bovendien gaat het plan uit van een multifunctioneel centrum, third place genoemd, dat voor zowel wijkbewoners, kinderopvang, scholieren als sporters is bedoeld.

Volgens de initiatiefnemers hebben alle partijen er voordeel van. Een groep buurtbewoners ziet dat anders en heeft al aangekondigd zich ertegen te verzetten. Toch, op ChristenUnie en de Partij voor de Dieren na, vindt een ruime meerderheid van de Leidse politiek dat het parkplan op nut en haalbaarheid moet worden onderzocht. Hoe het onderzoek eruit gaat zien en hoe het wordt gefinancierd, komt donderdag (28 september) bij een raadsvergadering aan de orde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.