'Leiden doet te weinig met molens'

De molen aan de Gooimeerlaan. Foto: Hielco Kuipers

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

In de stad en wijde omgeving staan meer molens dan in het wereldberoemde Kinderdijk, maar toch doet Leiden er bijna niks mee. Daarom overweegt vrijwillig molenaar Philip Pijnnaken een Leidse molenstichting op te richten.

Pijnnaken heeft daarbij niet alleen het toeristische aspect voor ogen. Via de stichting wil hij ook molenaars opleiden om zo kennis op volgende generaties over te dragen en de molens te behouden. Tevens kunnen vrijwilligers snel ingrijpen als er iets kapot gaat in een molen. ,,Zodat onderhoud geen restauratie wordt. Dat is stukken goedkoper’’, aldus Pijnnaken.

Daarnaast moet de stichting voor de belangen van molens opkomen. Zo is er volgens Pijnnaken bij gemeente en provincie weinig oog voor de zogeheten molenbiotoop: de vrije ruimte die rond een molen nodig is voor een goede windvang. ,,Geen enkele molen heeft nog een onaangetaste molenbiotoop.’’

Het huidige stadbestuur kan meer voor molens doen, vindt Pijnnaken. ,,Als de gemeente me al om advies vraagt bij bouwplannen, dan zijn ze al zo definitief dat er niets meer aan te veranderen is. En de provincie geeft steeds makkelijker ontheffing voor de molenbiotoop, zodat de molens nog meer in het gedrang komen.’’

De molenstichting zou ook een aantal molens van de gemeente kunnen overnemen en exploiteren. Samen met de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) kunnen dan fondsen worden aangeboord. Volgens Pijnnaken kost exploitatie en onderhoud van één molen jaarlijks zo’n 10.000 euro.

Tot slot zou er met de HVOL een Leids molenboek moeten komen. ,,Er zijn al boeken over bruggen, stegen en gevelstenen. Maar die enorme werktuigen die in de stadgeschiedenis zo’n grote rol hebben gespeeld, worden genegeerd’’, zegt Pijnnaken in het kwartaalblad van de HVOL.De Leidse molenaars houden zondag 22 september tussen tien en vijf uur een molendag. De negen molens die Leiden telt, worden dan in werking gesteld en bij voldoende wind kan de bezoeker zien welke functie de molen nog kan uitvoeren. Van de negen molens zijn er acht te bezoeken: Kikkermolen, Maredijkmolen, Herder, Stadsmolen, De Valk, De Put, De Heesterboom, Stevenshofjesmolen. De Rodenburgermolen aan de Kanaalweg is alleen van buiten te bekijken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.