Cashmere Wright (ZZ Leiden): 'Vanaf de eerste dag voel ik me hier op m’n gemak'

Cashmere Wright als toeschouwer bij de eredivisietopper ZZ Leiden - Zwolle (67-55) zaterdagavond.

Cashmere Wright als toeschouwer bij de eredivisietopper ZZ Leiden - Zwolle (67-55) zaterdagavond. © Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

Cashmere Wright monstert zijn omgeving en lacht. De 25-jarige guard, recentelijk aangetrokken door Zorg en Zekerheid Leiden en in afwachting van zijn werkvergunning, voelt zich thuis in Leiden en in Nederland. ,,Happy to be here’’, zal hij meermalen zeggen tijdens het vraaggesprek.

De uit Savannah, Georgia afkomstige en in Cincinnati, Ohio residerende Wright noemt Nederland zijn tweede thuis. ,,Ik geniet van de mensen hier, en weet dat ik hier OK zal zijn.’’ De eerste kennismaking met ons land kwam toen Wright in het seizoen 2013-2014 de kleuren van het Groningse Donar verdedigde. Met die club veroverde hij de landstitel en – ten koste van ZZ Leiden – de nationale beker.

Daarvoor was hij een ster bij het universiteitsteam van Cincinnati. Alle vier seizoenen was hij er de startende point guard. De NBA bleek net niet haalbaar, een carrière in Europa zeker wel. In Groningen maakte Wright zijn faam waar, ondanks een moeilijke start.

Heimwee

,,Ik had heimwee’’, vertelt hij. ,,Het was de eerste keer in het buitenland. Ik speelde verschrikkelijk slecht. Maar coach Ivica Skelin zei dat hij in me geloofde en dat hij me niet weg zou sturen. Ook mijn teamgenoten steunden me. Ik voelde me meer op mijn gemak, en hoe meer ik me ergens gemakkelijk voel, hoe beter ik speel. Vanaf de eerste dag voel ik me hier in Leiden op m’n gemak’’, waarschuwt hij alvast de concurrenten van Leiden.

Na het succesjaar bij Donar lonkten grotere competities. Wright kwam uit in Griekenland, bij AEK. ,,Het niveau daar is zeer hoog. Het was voor mij alleen geen goede situatie. Ik zat drieënhalve maand in een hotel en de betalingen bleven uit. Ik verloor zo de liefde voor het spelletje. Het werd puur business. Achteraf vind ik het jammer dat ik er niet meer van heb kunnen genieten, maar de omstandigheden waren verschrikkelijk.’’ Een half seizoen in Polen bracht Wright ook geen plezier in basketbal.

Gekke mieren

In de voorbereiding op het huidige seizoen kwam hij uit voor de Fort Wayne Mad Ants van de Development League van de NBA. De ’gekke mieren’ maken onderdeel uit van de Indiana Pacers. Die hadden net een point guard gehaald in de ’draft’, en die zou bij Fort Wayne altijd spelen, of zijn vervanger Wright nou beter was of niet. Weinig kans derhalve voor Wright om zich te profileren. Bovendien moest een geïnteresseerde club een groot bedrag betalen om de spelverdeler los te weken als hij eenmaal had getekend bij Fort Wayne.

Zijn huis staat in Cincinnati, waar hij dankzij zijn collegeperiode nog steeds een bekende atleet is. Het ouderlijk huis bevindt zich in Savannah, in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. ,,Het is daar altijd warm’’, zegt Wright. ,,Kerstmis in je korte broek. Mijn moeder is er erg aan gewend. Ze komt waarschijnlijk volgend seizoen een keer kijken in Leiden, als het hier niet te koud is. Hopelijk kan dan ook mijn zesjarige dochter Aubry een keer komen, dat zou geweldig zijn.’’

Interesse

Wright was als assistent-coach werkzaam bij een high school in Cincinnati toen er interesse kwam uit zijn ’tweede vaderland’. ZZ wilde hem graag hebben, en bood een contract aan voor anderhalf jaar. ,,Dat voelde goed’’, zegt Wright. ,,Ik heb zekerheid en de club zorgt zo dat ik niet naar de concurrentie ga.’’

In Leiden werd hij met open armen ontvangen, vertelt hij. ,,Ik kende iedereen in het team al van mijn vorige periode in Nederland. En mijn teamgenoten zien me niet als een concurrent voor speeltijd, maar als een aanwinst. Bovendien is de kerngroep ongeveer even oud. We kunnen een lange tijd samen zijn en prijzen winnen. Ik ben er van overtuigd dat dit de ideale situatie voor mij is.’’

Want voor de prijzen komt de eerzuchtige guard ook naar Leiden. ,,Als ik straks drie seizoenen in Nederland erop heb zitten, wil ik drie landstitels en drie bekers hebben gewonnen. We hebben er het team en de coach voor om dat te bereiken. Ik zal het verlengstuk van de coach in het veld zijn. Als het nodig is dat ik punten maak, zal ik scoren, als ik moet passen zal ik passen. Zo lang de uitkomst winst is, is het goed.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.