Publiek verrast door ’koecomfort’

Veearts Pieter Beurskens (in de donkerblauwe jas) vertelt in de stal over de jonge kalfjes in hun eenlinkhokjes.© Fotoe Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

Tientallen mannen en vrouwen, van wie er veel kinderen bij zich hadden, lieten zich zaterdag door boer Maries Roest en veearts Peter Beurskens rondleiden door de stallen van boerderij Van der Valk aan de Achthovenerweg in Leiderdorp, en verwonderden zich over hoe er tegenwoordig met koeien wordt omgegaan.

Beurkens voert zijn publiek van de jonge kalfjes in hun eenlinghokjes en kleine groepshokjes via de stal voor pinken en vaarzen naar de melkkoeien in hun ruime, hoge en lichte stal.

Hij kent veel woorden met ’koe’ die nog niet in de Van Dale staan. Beurkens heeft het over koecomfort, koeverkeer en koe-koecontacten. In de grote stal voor melkvee, laat hij zien, staan de koeien op een deels rubberen vloer om hun poten te beschermen, schurken zij met hun kop en nek onder een koeborstel en liggen zij na het eten wat te herkauwen op rubberen koematrassen. ,,Wat een verwennerij’’, zegt één van de vrouwen in zijn gehoor.

Agrarische Natuurvereniging Wijk en Wouden heeft het uitje georganiseerd. De vereniging wil mensen, zegt Frans Cok, laten zien hoe leuk het land van Wijk en Wouden is. Vier keer per jaar vermaken zij mensen in de westelijke polders van het Groene Hart, met boottochtjes, culinaire fietstochten en ’inpolderingscursussen’, bijvoorbeeld.

Beurskens kent de boerderij door en door. De dieren- en veearts komt er minstens drie keer per week. Dezer dagen komt hij er vaker, want het is de tijd dat de koeien kalveren. En bij de vleeskoeien worden die kalfjes altijd gehaald met de keizersnee. De afgelopen week nog, vertelt hij, heeft hij een tweeling gehaald. ,,Da’s bij vleeskoeien best bijzonder.’’

Topsport

Belangrijke taak van de veearts is, zegt hij, het voorkomen van luchtweginfecties. ,,Die laten altijd een litteken achter op de longen en dat kun je niet hebben, want melkkoe zijn, is topsport.’’ En, voegt hij eraan toe, een zieke koe is een kostenpost en leidt tot frustratie bij de boer.

De kinderen in zijn gehoor zijn nieuwsgierig naar van alles en nog wat. Naar het wegbranden van de hoorns bij de kalfjes bijvoorbeeld. Waarom gebeurt dat, en groeien die hoorns nog terug. En ze willen weten waarom de kalfjes van melkkoeien al zo snel bij de moeder vandaan worden gehaald. ,,Omdat moeder en kind anders aan elkaar gehecht raken’’, legt Breurkens uit. ,,Als je het kalf later weghaalt, gaat de koe haar missen. Dan krijgt ze stress en geeft ze minder melk.’’ Roest trek zijn zoontje tegen zich aan en lacht: ,,Ik zou jou ook missen.’’

Tot slot van de rondleiding kijken de bezoekers hoe de koeien worden gemolken. Ze weten kennelijk hoe laat het is, want de beesten drommen samen voor de ’melkcaroussel’, waarop veertig koeien tegelijk gemolken kunnen worden. Het leidt tot veel koe-koecontacten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.