SP rakelt oude brugdeal met Oegstgeest op

Binnert Jan Glastra
Leiden

De Leidse SP is bang dat de Haarlemmertrekvaart tussen Leiden en Oegstgeest nog meer problemen en kosten oplevert. Dit nu eigenaar Padox Beheer aandringt op een vorm van compensatie voor de brug die de twee gemeenten erover willen bouwen. Dat blijkt uit vragen van de partij aan burgemeester en wethouders.

De SP brengt B en W de bijzondere geschiedenis in herinnering hoe dit stukje water voor een euro in bezit kwam van Oegstgeeste vastgoedeigenaar Menno Smitsloo die volgens de partij drie miljoen euro winst maakte op verhuur en verkoop van ligplaatsen, en de mee verkochte verplichting voor oeveronderhoud desondanks bij de gemeente Oegstgeest kwam te liggen. Bovendien kwam de Oegstgeestse burgemeester erdoor in opspraak, omdat zij met de koper bevriend was -al wees onderzoek uit dat dit niet van invloed was.

De kwestie komt nu boven omdat Leiden en Oegstgeest bij de wijk Poelgeest een brug willen bouwen - op zichzelf ook al een slepende affaire die voortkomt uit een conflict over een tunneltje. De SP hoopt dat het college kan voorkomen dat de eigenaar nu ook nog Leids gemeenschapsgeld overhoudt aan de ontsluiting van een Oegstgeestse wijk en vraagt waarom er überhaupt Leids geld in moet. De partij wil verder weten of de gemeenteraad er nog iets over te zeggen krijgt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.