Nieuwe opvangplekken voor vluchteling in Teylingen

Liza Janson
Teylingen

De locaties die het Teylingse college van B en W op het oog heeft voor de opvang van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, is gegroeid naar zeven. Oorspronkelijk waren het er vijf, maar de locatie bij station Voorhout is afgevallen en op advies van inwoners zijn er drie bij gekomen.

Het gaat om het voormalige gebouw van basisschool De Waaier in Warmond, de Kompasschool en Klein Sassembourg in Sassenheim en de Boekenburglaan in Voorhout. De drie nieuwe kandidaten zijn de Oosthaven en Langeveld in Sassenheim en de Zuidelijke Randweg bij de Engelselaan in Voorhout.

Overvolle asielzoekerscentra

Wethouder Arno van Kempen uitte in een eerder stadium de wens om ’de overvolle asielzoekerscentra leeg te trekken’. Daar zitten veel mensen die daar eigenlijk niet meer horen te zitten omdat zij al een verblijfsvergunning hebben, de zogenoemde statushouders. Dit zorgt ervoor dat ’het systeem vastloopt’.

Een ander punt waar de gemeente zich op richt, is de wens om de sociale woningbouw te ontzien. De beste manier om die twee punten te bereiken is door tijdelijke woningen te creëren in leegstaande gebouwen of wooncontainers die worden verspreid over de gemeente, zo is het college van mening.

Het is nog niet zeker of erop alle zeven locaties statushouders worden gehuisvest. Dat wordt later pas besloten. De bal ligt nu bij de gemeenteraad. Het college heeft aan de raadsleden gevraagd de plannen uit te werken zodat tijdens de vergadering van 4 februari een beslissing kan worden genomen.

In februari en maart volgend jaar komen er vermoedelijk bewonersbijeenkomsten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.